Orosz állampolgárságot kapott a volt ukrán belügyminiszter

Orosz állampolgárságot kapott Vitalij Zaharcsenko volt ukrán belügyminiszter, a posztjáról tavaly februárban elmozdított Viktor Janukovics kormányának az egyik prominens tagja.
Zaharcsenko ezt maga közölte pénteken Szevasztopolban, a márciusban Oroszországhoz csatolt Krím félszigeten. Hozzátette, hogy ukrán állampolgárságáról nem mondott le. Az Ukrajnában körözés alatt álló volt belügyminiszter arról is beszámolt, hogy az egyik orosz hadiipari konszernnél, a Rosztyehnél kapott tanácsadói állást az orosz Fekete-tengeri Flotta bázisául szolgáló, különleges státusú városban.

Az RBK orosz hírügynökség emlékeztetett rá, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) még októberben bejelentette, hogy az Ukrajnából Janukovics volt államfő megbuktatása után elmenekült Zaharcsenkót hazájában 160 millió hrivnya (akkori árfolyamon közel 20 millió dollár) állami vagyon elsikkasztásában való bűnrészességgel vádolják. Egy fémipari és egy bányászati cég csődbe juttatásáról van szó.

Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója ugyancsak tavaly októberben közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő titkos rendelete alapján több volt ukrán vezető családja is orosz állampolgárságot kapott. Janukovics családja mellett, Mikola Azarov volt kormányfő és Viktor Psonka volt államügyész családjáról beszélt. Az RBK szerint a Kreml nem erősítette meg az állampolgárság megadásáról szóló információt, de nem is cáfolta.

Az Interpol hétfőn tette közzé, hogy ukrán kérésre Janukovics ellen nemzetközi körözést rendelt el. Ukrajnában jogellenes kisajátítás, sikkasztás, hűtlen kezelés és pénzügyi bűncselekmények miatt akarják felelősségre vonni a 64 éves politikust.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.