Örökre börtönbe záratták volna az oknyomozó újságírókat

Ellenszegült a török bíróság az országot a diktatúra felé vezető államfőnek: enyhének számító ítéletet hozott a Cümhüriyet című lap főszerkesztője és munkatársa ellen folyó eljárásban. Can Dündar és Erdem Gül bűne az volt, hogy a lap megírta: Törökország fegyverrel segítette a szíriai iszlamistákat. A bíróság előtt egy merénylő rálőtt Dündarra.

Már-már felmentéssel felérő ítélettel zárult első fokon két török újságíró pere. Can Dündar, a Cümhüriyet ellenzéki napilap főszerkesztője „csupán” 5 év és 10 hónap, Erdem Gül ankarai irodavezető öt év börtönt kapott pénteken az isztambuli bíróságon. Az eljárás azért indult, mert a lap nyilvánosságra hozta: a török titkosszolgálat teherautószám szállított fegyvert a szíriai iszlamistáknak.

Can Dündar (középen) az ítélethirdetés után, percekkel a merényletkísérlet előtt
Osman Orsal / Reuters

A kormány szerint a szíriai türkméneknek küldték a fegyvert, nem az Iszlám Államnak, ahogyan a lap írta. Recep Tayyip Erdogan államfő Dündarra többszörös életfogytiglant követelt. Az ügyészség végül puccs­kísérlet, terrorszervezetekkel való együttműködés és államtitkok kiszivárogtatása miatt emelt vádat. A két újságíró letartóztatását az alkotmánybíróság a sajtószabadság elleni fellépésnek minősítette.

Az ügyész az államcsíny vádját visszavonta, de így is húsz évnél hosszabb börtönt követelt.  A bíróság végül egyedül államtitkok kiszivárogtatásában találta bűnösnek a két újságírót. Alaptalannak minősítette azt a vádat, hogy együttműködtek volna az Amerikában élő iszlám jogtudós, Fethullah Gülen nevével fémjelzett „terrorszervezet és párhuzamos állam”, illetve a szíriai kurdok pártja által alkotott terrorszövetséggel. Mivel az ítélet nem jogerős, a két újságíró szabadon gyakorolhatja politikai jogait, és akár el is hagyhatja az országot. Dündar az ítélet után azt mondta, hogy az újságírást ítélték el, azt a jogot, hogy közöljék a társadalommal, amit fontosnak tartanak.

Több európai kormány követeli, hogy ahányszor az EU-csatlakozásról vagy a menekültekről alkudoznak Ankarával, minden alkalommal vessék fel a törökországi sajtószabadság gyászos állapotát. Török börtönökben több tucat újságírót tartanak fogva. A kormánypárt maga alá gyűrte az állami médiát, a magánkézben lévő sajtó jó részét felvásárolta vagy függő helyzetben tartja.

– A szabad sajtó néhány alternatív kiadványra és az internetes médiára korlátozódik – mondta el lapunknak Efi Sevin, az isztambuli Kadir Has Egyetem tanára. A sajtó elleni támadásokat többnyire egyetértéssel fogadja a kormányzó Igazság és Fejlődés párt közönsége, amely a társadalomnak legalább a fele – fejtette ki. Szerinte szerencsére a török igaz­ságszolgáltatás „meglehetősen tisztességes”. Az elsőfokú bíróság ezúttal is a minimális büntetést rótta ki, utat adva arra, hogy a másodfok, esetleg az alkotmánybíróság megsemmisítse az ítéletet.

Pisztollyal a sajtó ellen

„Áruló vagy!” – üvöltötte a 40 éves Mehmet Sahin, és a bírósági épület előtt rálőtt az éppen a Reutersnak nyilatkozó Can Dündarra. A lepattanó lövedék azonban egy másik riportert sebesített meg, Sahint és két társát letartóztatták. A Dündar ügyében illetékes bírói tanács testületileg ítélte el a merényletet. A merénylő török források szerint nem közelíthette volna meg az elzárt területet rendőrségi segédlet nélkül.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.