Örökölhetnek a botswanai nők

Ötéves per és több évszázados szokás végére tett pontot Botswana legfelsőbb bírósága. Az ítélet szerint a család nőtagjai is jogosultak arra, hogy részesüljenek a család ingatlanörökségéből. Igaz, az alkotmány eddig is kimondta a férfiak és nők törvény előtti egyenlőségét, ám a gyakorlatban ez nem érvényesült, többek között az öröklés területén sem.

A pénteken befejezett per 2007-ben indult, amikor a néhai szülők négy, 65 év feletti lányaitól el akarta venni az ingatlant féltestvérük, arra hivatkozva, hogy a négy lánytestvér néhány évvel korábban meghalt vérszerinti fivére előzőleg beleegyezett abba, hogy halála után a féltestvér örökli a házat. A kilakoltatásra készülő féltestvér meg is nyerte mindkét fokon a pert, ám a családi házban élő lánytestvérek végül a legfelsőbb bírósághoz fordultak, amely felülírta a nőket hátrányosan érintő Afrika-szerte elterjedt szokásjogot.

– Ez nemcsak Botswana, de az egész dél-afrikai régió számára nagy győzelem – kommentálta a döntést a Dél-Afrikai Jogsegély Központ (SALC).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.