Örményországban megmondták, mit akarnak Orbántól

Mivel az új kaukázusi instabilitás oka az azeri baltás gyilkos, Ramil Safarov átadása, Magyarország csak Hegyi-Karabah elismerésével érheti el, hogy helyreálljanak a Jereván által megszakított diplomáciai kapcsolatok – érvelt az örmény külügyre hivatkozva egy nacionalista politikus.

Egy örmény baloldali nacionalista párt illetékese szerint el kell ismernie Hegyi-Karabah függetlenségét Magyarországnak ahhoz, hogy Örményország helyreállítsa vele a diplomáciai kapcsolatokat.

Kiro Manoján, a parlamentben 131-ből 5 képviselői hellyel rendelkező Örmény Forradalmi Föderáció (ARF) politikai intézetének igazgatója egy csütörtöki sajtótájékoztatón Jerevánban arra a magyar jegyzékre reagált, amelyet a kormány – válaszul a diplomáciai kapcsolatok felfüggesztéséről tájékoztató augusztus 31-i örmény jegyzékre – hétfőn juttatott el Jerevánba. A jegyzékben az állt, hogy „a magyar kormány érdekelt abban, hogy Örményország előfeltételek nélkül szüntesse meg a két ország diplomáciai kapcsolatainak felfüggesztését".

Manoján azt mondta, nem teljesen érti, hazájának külügyminisztériuma a budapesti jegyzékre reagálva mit értett azon, hogy Örményország gyakorlati lépéseket vár Magyarországtól. Leszögezte: véleménye szerint a szóban forgó lépéseknek „összefüggésben kell lenniük Hegyi-Karabahhal".

Az azerbajdzsáni területen fekvő, Örményországgal nem határos Hegyi-Karabahot örmények tartják ellenőrzésük alatt. A terület az 1988–1994 közötti örmény–azeri háború nyomán függetlennek nyilvánította magát, fenntartása Örményországnak máig évente a GDP 30 százalékába kerül.

Az igazgató – akinek szavait a PanARMENIAN.Net című honlap idézte – annak a véleményének is hangot adott, hogy az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatiszt kiadatása „aláásta a karabahi rendezésről folytatott tárgyalásokat". „Magyarországé a felelősség a megnövekedett instabilitásért, ezért Magyarországnak kell tennie azért, hogy helyreálljon az eredeti helyzet" – mondta Manoján, aki szerint a magyar jegyzék kiadását a nemzetközi nyomásgyakorlás és az ellenzék zúgolódása kényszerítette ki.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak Safarovot, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök röviddel ezután bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

A világ egyetlen országa által sem elismert Hegyi-Karabahi Köztársaság és Azerbajdzsán, illetve Örményország és Azerbajdzsán határán mindennapos jelenségnek számítanak az összetűzések. Safarov átadása kapcsán Jereván óva intette Bakut egy új háborútól.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a héten egyébként Grúziába látogatott el, ahol aktívan kampányol Miheil Szaakasvili elnök éppen választások előtt álló pártja mellett. A jelenlegi tbiliszi vezetés Örményországgal és Azerbajdzsánnal is jó viszonyban van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.