Örményország újra kiakadt az Orbán-kormányon

Edvard Nalbandján külügyminiszter szerint megdöbbentő, ami Budapestról hallatszik Ramil Safarov átadása kapcsán. Az Egyesült Államoknak vannak bizonyos aggályai annak kapcsán, hogy teljesíti-e Azerbajdzsán teljesíti-e az ügyben tett ígéreteit.

Az amerikai aggályokról Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium szóvivője beszsélt hétfői sajtóértekezletén. Az Armenpress örmény hírügynökség tudósítójának válaszolva Nuland elmondta: Washington sürgette Azerbajdzsánt, hogy teljesítse az átadás előtt állítólag Magyarországnak tett ígéreteit. A kérdésre, hogy az Egyesült Államoknak az üggyel kapcsolatos korábbi érdeklődésére érkezett-e Magyarországról válasz, a szóvivő azt mondta, nem tudja, hogy a magyar kormány adott-e további felvilágosítást.

Ramil Safarov azeri katonatiszt egy NATO által szervezett képzési programon vett részt Magyarországon, s 2004-ben baltával agyonverte alvó örmény tiszttársát. Ezért 2007-ben jogerősen életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték. Magyarország augusztus végén átadta Azerbajdzsánnak. Hazaérkezése után azonnal elnöki kegyelmet kapott, szabadlábra került, előléptették és nemzeti hősnek kijáró ünneplésben volt része. Ahogy Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án a hivatalába kéretett azeri nagykövetet  emlékeztette, a kegyelem és Safarov szabadon bocsátása ellentétes a vonatkozó nemzetközi jogszabályokkal és szöges ellentétben áll azzal a korábban hivatalosan is megerősített azeri ígérettel, amely szerint az elítélt büntetésének végrehajtása Azerbajdzsánban folytatódik.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szeptember 3-án kiadott közleményében úgy fogalmazott: Azerbajdzsán igazságügyi minisztériuma korábban arról tájékoztatta a magyar szaktárcát, hogy nem alakítja át Safarov ítéletét, hanem annak végrehajtását közvetlenül folytatja; a hivatalos azeri levél tartalma pedig alapos garanciának volt tekinthető.

Ezzel párhuzamosan Edvard Nalbandján örmény külügyminiszter megdöbbentőnek nevezte azt, ami Ramil Safarov átadása nyomán Budapestről hallható - fogalmazott keddi luxemburgi sajtóértekezletén a news.am hírportál beszámolója szerint .

Azokat a híreket kommentálva, amelyek szerint Martonyi János magyar külügyminiszter levélben fordult hozzá, és ebben a kétoldalú kapcsolatok normalizálását szorgalmazta, ugyanakkor azzal fenyegetőzött, hogy a kapcsolatok felfüggesztése negatív következményekkel járhat Örményországra nézve, Nalbandján kifejtette: a Magyarország és Azerbajdzsán közötti ügylet megdöbbentette a nemzetek közösségét, és a helyzetnek megfelelő reagálást váltott ki.  „Mit csinál most Azerbajdzsán? Azt amit hallunk részükről, legalább akkora megdöbbenést vált ki. De fájdalommal tudom megjegyezni, hogy amit Magyarország részéről hallunk, ugyancsak megdöbbenést vált ki” - mondta.

A miniszter emlékeztetett: Magyarország azt állítja, hogy nem volt tudomása a Safarov szabadon bocsátására irányuló azeri szándékról, ám Azerbajdzsán magas rangú képviselői azt mondják, hogy a magyar fél tudott erről. Magyarország azt állítja, hogy „Safarov átadása Azerbajdzsánnak a strasbourgi konvencióval, az Európa Tanács (ET) konvenciójával összhangban történt, míg az ET Parlamenti Közgyűlésének elnöke szerint az azeri-magyar megállapodás az említett konvencióval való visszaélés” - jelentette ki az örmény külügyminiszter, hozzátéve, hogy a magyar fél megnyilatkozásaival a történteket próbálja igazolni.

Orbán Viktor magyar kormányfő kedden beszélt arról, hogy ő mondta ki a döntést az azeri kiadatási ügyben, amelyben szerinte semmi olyan nem történt a magyar kormány döntése után, amellyel előtte ne számoltak volna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.