Örményország lépéseket vár Magyarországtól

Az Örmény Köztársaság kész a kapcsolatok rendezésére Magyarországgal, ha az "megfelelő lépéseket" tesz - közölte Jerevánban Edvard Nalbandján ügyvezető külügyminiszter szerdán.

A politikus az örményországi látogatáson tartózkodó Thorbjorn Jaglanddal, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) főtitkárával tartott közös sajtóértekezletet, amelyről az Armenpress helyi hírügynökség számolt be internetes oldalán.

Nalbandján hangoztatta, hogy "Örményország mindig kész a kapcsolatok normalizálására Magyarországgal, de cserébe Magyarországnak megfelelő lépéseket kell tennie". Nem részletezte, hogy milyen lépésekre gondol.

Ramil Safarov azeri katonatiszt egy NATO-program keretében nyelvtanfolyamon tartózkodott Magyarországon, és baltával megölte alvó örmény katonatársát 2004-ben, amiért Magyarországon életfogytiglani börtönbüntetést kapott. Magyarország tavaly augusztus végén adta át őt Azerbajdzsánnak, ahol azonnal elnöki kegyelmet és őrnagyi rangot kapott.

Szerzs Szargszján örmény elnök még aznap bejelentette, hogy országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Az örmény államfő később egy határozatában munkacsoportot hozott létre, hogy nemzetközi fórumon támadja meg a Safarovnak adott elnöki kegyelmet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.