Őrizetben Románia leggazdagabb újságírója

Dan Diacnescut, Románia egyik leggazdagabb médiasztárját, szerdán hajnalban 29 napra előzetes letartóztatásba helyezték. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) zsarolással vádolja őt és a birtokát képező, bulvárjellegű OTV kereskedelmi televízió munkatársát, Doru Parv paranormális témákkal foglalkozó műsorvezetőt.

Az ügyészek szerint Diaconescu és Parv tavaly júliusban 200 ezer eurót követeltek Ion Mot-tól, az Arad megyei Zaránd község polgármesterétől, hogy ne sugározzák azt a tévériportot, amely állítólagos törvénytelen meggazdagodását bizonyította. Mot saját bevallása szerint 30 ezer eurót és 4200 lejt fizetett, majd feljelentést tett a két újságíró ellen. A polgármesterrel folytatott telefonbeszélgetéseket a DNA lehallgatta.

A DNA hétfőn, miközben Diaconescu a Fekete-tenger partján üdült, házkutatást rendezett az OTV-nél és a médiasztár lakásán, és elkobozta azt a reklámklippet, amelyben az OTV 2009. július 21-én este a Motról szóló leleplező riport küszöbön álló sugárzását bejelentette. Kedden reggel Diaconescut őrizetbe vették, majd 15 órás kihallgatás után, Parvval együtt, kedden este fél tízkor, megbilincselve, a bukaresti 1. kerületi bíróságra szállították. A bíróság hétórás tárgyalás után úgy döntött, hogy mindkettőjüket 29 napra előzetes letartóztatásba helyezi.

Diaconescu Románia egyik legsikeresebb újságírója, akinek vagyonát a Capital üzleti hetilap 33 millió euróra teszi. Vagyonát a médiasztár az által létrehozott OTV kereskedelmi televíziónak köszönheti, amelynek éjszakába nyúló beszélgető-műsoraiban a tulajdonos valós vagy kitalált szenzációk szereplőinek százait szerepeltette, kuruzslókat, látnokokat, botrányhősöket és szenzációéhes közszereplőket, s ugyanakkor egyszerű embereket is meghívott. A szappanopera ízű bulvárműsorok sugárzásával az OTV az ország egyik legnagyobb nézettségű televízióállomásává vált.

A médiasztár azt állítja, hogy politikai érdekek állnak a meghurcoltatásának a hátterében, s hogy népszerűsége hatalmi tényezőket zavart. Tény, hogy az éve során az OTV sok személy ellenszenvét vívta ki, és jogtipró magatartásáért a legtöbb büntetést kapta az elektronikus médiát felügyelő Országos Audiovizuális Tanácstól (CNA).

Amikor kedden este a bíróságra szállították, Diaconescu felmutatta az épület elé összegyűlt szimpatizánsainak megbilincselt kezeit, és kijelentette: „Lépre csaltak. Románia első újságírója vagyok, akit egy reklámklippért letartóztattak.” Védelmére Diaconescu Románia két sztárügyvédjét alkalmazta, de ezeknek sem sikerült a bíróságot meggyőzniük védencük szabadlábra helyezése érdekében. A bírósági döntés nem jogerős, a fellebbezést a bukaresti törvényszék három napon belül köteles letárgyalni. A két letartóztatott addig rács mögött marad.

A zsarolás nem ritka jelenség a romániai sajtóban. Néhány évvel ezelőtt került börtönbe a kolozsvári Gazeta sajtótröszt több riportere és szerkesztője. Miután tényfeltáró riportokat készítettek jómódú vállalkozókkal és gazdasági kapcsolatokkal rendelkező politikusokkal, alanyaikat megzsarolták, s az anyagok publikálásától csak a kierőszakolt összegek kézhezvételét követően álltak el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.