Őrizetben az amerikai diplomata gyilkosai

Chris Stevens a bengháziban lévő amerikai konzulátus megtámadása során, két amerikai kollégájával együtt vesztette életét szeptember 11-én, alig két hónappal nagyköveti kinevezése után. Halálához közvetlenül füstmérgezés vezetett, amit a rakétatámadás nyomán keletkezett tűz okozott. Az épületet tiltakozó helyiek támadták meg a Mohamed prófétát kifigurázó provokatív film internetes megjelenése után, bár a bevetett fegyverek, a támadás iránya az objektumot előzetesen jól feltérképező, tervezett akcióra utal.

A törökországi Kanal-D híre szerint a támadás szervezéséhez köze lehet annak a két tunéziai állampolgárnak, akiket Isztambulban még szerdán vettek őrizetbe az Atatürk repülőtéren, ahová hamis útlevéllel érkeztek, amikor a török terrorelhárítás emberei lecsaptak rájuk.


Egyelőre nem tudni, hogy a férfiak mi módon köthetők a líbiai támadáshoz, szerdai elfogásuk azonban jókor jött Ankarának, amely egy nappal később – a nemzetközi közösség szolidaritását maga mögött tudva – arról döntött, hogy szükség esetén katonai akciókat hajt végre az arab tavasz után szintén káoszba süllyedt Szíriában, amelynek területéről támadás érte a határ közelében fekvő törökországi Akcakele városát. Az aknatűzben – amelyért az Ankarával mind feszültebb viszonyban lévő Damaszkusz elnézést kért – öt ember vesztette életét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.