Őrizetben a netcenzor milliárdos

A 38 éves Konsztantyin Malofejevet 225 milliós csalással gyanúsítják.

A 38 éves üzletember a vád szerint egy 225 millió dolláros csalásban érintett, bár környezete inkább úgy tartja, hogy az öt éve folyó vita másért kapott új lendületet: így akarják rávenni a vállalkozót, hogy váljon meg a százmillió ügyféllel dolgozó Rosztelekom távközlési cégben birtokolt tízszázalékos – egymilliárd dollárra becsült – tulajdonrészétől.

A 225 millió dolláros ügy igen egyszerű volt: a VTB-bank ekkora hitelt nyújtott Malofejev egyik cégének, hogy megvegye a gyermektápok készítésével foglalkozó Nutritek néhány ingatlanát, amelyek szintén Malofejev érdekeltségébe tartoztak. Ezután a hitelfelvevő cég csődöt jelentett, az ingatlanokról pedig kiderült, hogy legfeljebb 40 millió dollárt érnek.

A VTB Londonban pert indított Malofejev befektetői cége ellen, amely szerinte félrevezető információkat adott. A londoni bíróság azonban többször jelezte, hogy nem illetékes az ügyben. Új forduló a hónap végéig várható, valószínűleg hasonló eredménnyel. (Az állami korrupciók feltárásával ismertté vált Alekszej Navalnij blogger korábban utalt rá, hogy a VTB vezetői is sárosak az ügyletben, ezért nem moszkvai bírósághoz fordultak.) Ez esetben Malofejev Rosztelekom-részvényei felszabadulnának a zár alól. Vélhetően ettől tartva vették most őrizetbe az üzletembert Moszkvában.

Malofejevet fiatal kora ellenére befolyásos üzletembernek tartják, akinek jó kapcsolatai vannak a Szövetségi Biztonsági Szolgálattal (FSZB) is: Marshall Capital befektető cége öt év alatt kétszázmillió dollárról kétmilliárdra hízott. A sajtó felhívta a figyelmet arra is, hogy a vallását látványosan gyakorló üzletember ugyanannak a Tyihon atyának gyón, akinek a korábbi távközlési miniszter – aki alatt Malofejevé lett a Rosztelekom-csomag – és maga Vlagyimir Putyin elnök is. Az üzletember aktívan kiállt az internetcenzúráért a gyermekvédelem érdekében, és előállt egy feketelistával is a kifogásolható oldalakról. Bár a feketelista és a cenzúra ötletét Dmitrij Medvegyev kormányfő ellenzi, Malofejev létre is hozott egy szervezetet, amely a korábbi hírek szerint Putyin jóváhagyásával jogot kaphat a lista összeállítására. Igaz, a Vkontakte.ru közösségi háló alapító tulajdonosa, Pavel Durov szerint Malofejev ezt arra használná fel, hogy a listával fenyegetve nyomott áron bevásárolja magát a jövedelmező netes cégekbe.

Maolfejev a közelmúltban Szmolenszkben indult a helyi képviselőtestület egyik helyéért: ez előfeltétele lett volna annak, hogy jelölhető legyen a parlament felsőházába. A választástól a bíróság eltiltotta ugyan, ám a határozat nem lépett életbe időben, így a szavazatvásárlással gyanúsított Malofejev nem csak indult, de nyert is a helyi képviselői mandátumért folyó harcban. Ám a jelölési joggal bíró Szmolenszk megyei kormányzó végül mégsem őt javasolta a Szövetségi Gyűlés mentességet biztosító székébe. Ezt a bírósági ítélettel együtt a sajtó egyértelmű jelnek vette arra nézve, hogy Malofejev pozíciója megrendült a Kremlnél.

A felülről kezdeményezett támadásra utalt a Jelcin-éra utolsó legfőbb ügyésze is. A Putyin hatalomra jutása után leváltott Jurij Szkuratov fia is érintett a 225 milliós csalásban, miutén Dmitrij a Marshall Capital jogásza volt. A héten házkutatást tartottak Szkuratovnál és a cég korábbi igazgatójánál, Alekszandr Provotorovnál, aki jelenleg a Rosztelekom elnök-vezérigazgatója, akinek leváltására a korábbi távközlési miniszter távozásával az új tárcavezető már többször kíérletet tett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.