Őrizetben tartják a brüsszeli merénylőt

Meghosszabbította 24 órával a brüsszeli zsidó múzeumnál május 24-én elkövetett, négy áldozatot követelő merénylet francia gyanúsítottjának őrizetben tartását kedden a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege - közölték igazságügyi források.
Mehdi Nemmouche-t, aki eddig nem tett vallomást, múlt pénteken tartóztatták le a vámőrök egy rutinellenőrzés során Marseille-ben, amikor leszállt az Amszterdamtól érkező menetrendszerű buszról. Onnan Párizsba szállították, ahol a francia belbiztonsági szolgálat (DGSI) nyomozói hallgatják ki. Őrizetben tartása 96 órán át lehetséges a francia törvények szerint, illetve 144 óráig, ha a nyomozók úgy ítélik meg, terrortámadás közvetlen veszélye áll fenn.

A négy napon túli hosszabbításra csak merényletfenyegetettség illetve nemzetközi együttműködés miatt van lehetőség. Ezalatt fogja eldönteni a francia igazságszolgáltatás, hogy kiadják-e a 29 éves férfit Belgiumnak az európai elfogatóparancs keretében, ahogy azt a belga hatóságok kérték.

Apolin Pepiezep, a feltételezett merénylő ügyvédje hétfőn azt mondta, hogy ügyfele elviekben nem ellenzi a kiadatását, amit Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter is logikusnak nevezett.

A belga határnál, az észak-franciaországi Roubaix-ban lakó Mehdi Nemmouche-nál találtak egy Kalasnyikov gépfegyvert és egy töltényekkel teli revolvert is. Ilyen fegyvereket használt a tettes a brüsszeli támadásban, amelyben meghalt egy izraeli házaspár, valamint a múzeum egy belga férfi alkalmazottja és egy önkéntes dolgozója, egy francia nő. A nyomozók a gyanúsított csomagjában egy fényképezőgépben egy negyven másodperces videofelvételt is találtak, amelyben egy hang, amely feltehetően Nemmouche-é, magára vállalja a merényletet.

A feltételezett merénylő az elmúlt években öt alkalommal töltött hosszabb-rövidebb időt rablásért francia börtönökben, ahol radikalizálódott, szabadulása után három héttel pedig 2013 elején Szíriába utazott, ahol több mint egy évet töltött a harcokban részt vevő iszlamista csoportoknál. Március 18-án érkezett vissza Európába, a frankfurti repülőtéren a német hatóságok ki is hallgatták, majd elengedték.

A titkosszolgálatok becslése szerint jelenleg 2-3 ezer európai állampolgár vesz részt a szíriai harcokban. Manuel Valls francia miniszterelnök szerint már nyolcszáz fölé emelkedett azon franciaországiak száma, akik érintettek a konfliktusban, "vagy azért mert ott harcolnak, vagy azért, mert ott haltak meg - ők mintegy harmincan vannak -, vagy azért, mert visszajöttek onnan, vagy azért, mert oda akarnak menni". „Még soha nem néztünk szembe ekkora kihívással. Valószínűleg ez a legjelentősebb fenyegetés" - mondta kedden a kormányfő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.