Őrizetben a székely polgármester - V. kerületi ügy a háttérben?

Őrizetbe vette a román Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Mezei Jánost, a székelyföldi Gyergyószentmiklós polgármesterét, akit hivatali visszaéléssel gyanúsítanak - jelentette az Agerpres hírügynökség.
A hírügynökség ügyészségi forrásokból hétfőn késő este arról értesült, hogy a Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben megválasztott politikust a Monturist Kft. tulajdonában levő telkek elidegenítése ügyében vizsgálják.

Amint a Székelyhon.ro portál felidézte, a Monturist Kft.-t 1996-ban hozta létre Budapest V. kerületének és Gyergyószetmiklósnak az önkormányzata a gyilkos-tói üdülőtelep idegenforgalmának a fellendítésére. A székelyföldi város a gyilkos-tói telkeivel és ingatlanaival lépett be a cégbe, amelyben 48 százalékos részesedéssel rendelkezett. Egy évvel ezelőtt Mezei János polgármester megállapította, hogy a Monturist semmilyen hasznot nem hoz a városnak, és kísérletet tett arra, hogy visszavegye a cégtől a gyilkos-tói ingatlanokat, de terve meghiúsult.

A DNA nyomozói már hétfő reggel házkutatást tartottak a polgármester lakásán és hivatalában, valamint több más Hargita megyei címen, majd a délutáni órákban a polgármestert a DNA marosvásárhelyi székházába vitték. Előállítása előtt Mezei János a Székelyhon hírportálnak elmondta, feljelentés alapján vizsgálódnak ellene. "Sok 'jóakaró' él itt, Gyergyószentmiklóson, akik feljelentések tömkelegét küldték a hatóságoknak, és most a DNA azért van itt, hogy ezek valóságalapját tisztázza" – nyilatkozta.

A polgármester elmondta, hogy a vizsgálat a Monturist mellett számos más ügyre is kitér. „Sokaknak nem tetszett, hogy felpiszkáltam régi, szőnyeg alá sepert ügyeket, amelyek a városnak hátrányosak voltak" – nyilatkozott a portálnak Mezei János.

Virág Zsolt, a Monturist Kft. igazgatója a Mediafax hírügynökségnek elmondta: tavaly májusban feljelentést tett a polgármester ellen, de nem tudja, hogy az alapján indult-e az ügyészségi vizsgálat.

A DNA hétfőn a gyergyószentmiklósi házkutatásokról adott ki közleményt, az őrizetbe vételt hivatalosan nem közölte.

Mezei János 2008 óta a 86 százalékban magyarok által lakott, 17 700 lakosú Gyergyószentmiklós polgármestere.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.