Őrizetben a Sinn Féin elnöke

Gerry Adamsönként jelentkezett a rendőrségen. Tisztázni szeretné magát egy tízgyermekes özvegyasszony, Jean McConville elrablásának és meggyilkolásának a vádja alól.
Csütörtökön folytatódott a legnagyobb észak-írországi katolikus párt, a Sinn Féin elnökének rendőrségi kihallgatása egy több mint négy évtizeddel ezelőtti gyilkossági ügyben. A 65 éves Gerry Adams előző éjjel önként, előre megbeszélt időpontban jelentkezett a Belfasttól északnyugatra fekvő Antrim város egyik rendőrőrsén, ahol formálisan őrizetbe vették, és az éjszakát rendőrségi fogdában töltötte.

Adams az Észak-Írországot a protestáns többség legnagyobb politikai erejével, a Demokratikus Unionista Párttal (DUP) koalícióban kormányzó Sinn Féin legmagasabb rangú politikusa. Őrizetbe vétele előtt, a BBC-nek adott nyilatkozatában tagadta, hogy bármilyen módon részese lett volna a terhére rótt bűncselekménynek, és elítélte, hogy az észak-írországi rendőrség alig néhány héttel az európai parlamenti választások előtt nyitotta fel ismét az ügy aktáit.

Az észak-írországi hatóságok mindig is Adamst gyanúsították egy tízgyermekes özvegyasszony, Jean McConville elrablásának és meggyilkolásának megszervezésével. A 37 éves nőt 1972-ben az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő legnagyobb katolikus milícia, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) rabolta el, és nem sokkal később agyonlőtte. Az IRA gyanúja szerint Jean McConville rendőrségi informátor volt, és a milícia több tagját a hatóságok kezére juttatta.

Az észak-írországi rendezési folyamat során elvégzett visszamenőleges feltáró vizsgálatok alapján azonban egyértelműen bebizonyosodott, hogy Jean McConville soha nem szolgáltatott információt IRA-tagokról a rendőrségnek.

Jean McConville földi maradványait csak 2003-ban találták meg a határtól délre, az írországi Louth megye tengerpartján eltemetve.

Adams a BBC-nek kijelentette: a gyilkossággal kapcsolatban hosszú ideje folyik ellene rosszindulatú kampány, és szeretné véglegesen tisztázni magát az ügyben. Ezért egyezett bele, hogy önként jelentkezik a rendőrségen. Adams továbbra sem árulta el azonban, hogy tagja volt-e valaha is az IRA-nak. Az erre vonatkozó kérdésre kitérően csak annyit mondott, hogy soha nem határolódott el az IRA-tól, és ezt soha nem is fogja megtenni, de ez nem jelenti azt, hogy mindennel egyetért, amit az IRA tett. A Sinn Féin vezetője igazságtalanságnak nevezte McConville meggyilkolását. Hozzátette ugyanakkor, hogy szerencsére a háborúnak vége, és az IRA "már húsz éve eltűnt a színről".

A Sinn Féin az általánosan elfogadott hatósági álláspont szerint az IRA politikai szárnyaként működött a katolikus milícia csaknem három évtizedig tartó hadjárata idején. Az IRA több mint háromezer emberéletet kioltó terrorhadjáratát a történelmi jelentőségű 1998-as nagypénteki rendezési megállapodás zárta le.

A megbékélési folyamat eredményeként jelenleg a DUP és a Sinn Féin - a protestáns britpárti, illetve az ír egyesítésért küzdő katolikus oldal két legradikálisabb politikai ereje - együtt kormányozza Észak-Írországot, korábban teljesen elképzelhetetlen koalíciót alkotva.

A Sinn Féint a belfasti kormányban Gerry Adams helyettese, Martin McGuinness, a katolikus párt alelnöke képviseli miniszterelnök-helyettesi rangban. McGuinnessről köztudott - ezt maga is többször elismerte -, hogy a korábbi évtizedekben az IRA katonai tanácsának parancsnoka volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.