Őrizetbe vették Varsóban Zakajev csecsen lázadóvezért

Őrizetbe vették Varsóban Ahmed Zakajev csecsen lázadóvezért, aki ellen terrorista tevékenység gyanújával, Moszkva kérésére nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

Zakajev őrizetbe vételéről egy helyi tévének számolt be egy lengyel európai parlamenti képviselő, aki kísérte a csecsen lázadóvezért. Elmondta, hogy Zakajevet akkor vették őrizetben, amikor gépkocsijához indult, hogy önként megjelenjen az ügyészségen.

Mariusz Sokolowski, a varsói rendőrség szóvivője megerősítette, hogy rendőrök bekísérték Zakajevet a varsói ügyészségre
Akhmed Zakayev, senior representative for Chechnya's separatist President Aslan Maskhadov (C), walks with policemen in front of the prosecutors headquarters in Warsaw September 17, 2010. The exiled Chechen rebel leader arrived in Poland for a Chechen congress, organisers said on Thursday, on a visit that risks upsetting improving relations between Moscow and Warsaw. REUTERS/Stringer (POLAND - Tags: POLITICS)

Zakajev a csecsen világkongresszusra érkezett Varsóba. A találkozó szervezői azt ígérték, hogy reggel ügyvéd kíséretében önként jelentkezik a varsói ügyészségen. Ezt megelőzően az ügyészség közölte, hogy amennyiben Zakajev az ország területére lép, nemzetközi körözés alapján elfogják.

Mariusz Sokolowski, a varsói rendőrség szóvivője megerősítette, hogy rendőrök bekísérték Zakajevet a varsói ügyészségre,  mert a nemzetközi elfogató parancsnak megfelelően kötelességük volt ezt megtenni. Sokolowski szerint a rendőrség egyszerre több címen kereste őt. Jelenleg a csecsen lázadóvezér az ügyészség épületében van, és mielőtt bement oda, annyit mondott újságíróknak, hogy "tisztázni kívánja, miről van szó".

Zakajev 2003 decemberében politikai menedékjogot kapott Nagy-Britanniában. Oroszország az Interpolon keresztül körözteti az egyebek mellett terrorizmussal, terrorszervezetek illegális finanszírozásával és gyilkosságokban való bűnrészességgel vádolt csecsen lázadóvezért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.