Őrizetbe vették Mubarak egyiptomi exelnök feleségét

Őrizetbe vették Hoszni Mubarak elűzött egyiptomi elnök feleségét. Suzanne Mubarakot egyelőre tizenöt napig tartják fogva, amíg kivizsgálják az ellene felhozott korrupciós vádakat. A kairói Tahrír térre több ezer tüntető vonult.

A 70 éves Suzanne Mubarakot egy kairói börtönben tarják fogva – jelentette a Mena állami hírügynökség. Őt és a férjét is többször kikérdezték, és "illegális vagyonszerzéssel" vádolják.

Hoszni Mubarak a hetekig tartó tiltakozások hatására februárban mondott le, miután harminc évig állt Egyiptom élén. Azóta is őrizetben van, és azzal gyanúsítják, hogy a hatalmával visszaélve szerezte vagyonát. A vádak között szerepel a rendszerellenes tüntetők meggyilkolásában való részvétel is.

A 83 éves exelnököt jelenleg Sarm-el-Sejk üdülőhely egyik kórházában ápolják szívpanaszokkal. Az ő letartóztatását pénteken hosszabbították meg tizenöt nappal.

Hoszni Mubarak, a felesége és a két fia utazási tilalom alatt állnak, és a vagyonukat is befagyasztották – emlékeztet a BBC. A Mubarak-rezsim több mint húsz miniszterét és gazdasági vezetőjét is fogva tartják.

Közben több ezren vonultak a kairói Tahrír térre, ahová a pénteki ima utánra hirdettek tüntetést. A hadsereg többször is arra kérte a lakosságot, hogy ne menjen a térre, amely a Mubarak elleni tiltakozások színhelye volt.

A tüntetés részvevői elítélték a koptok (egyiptomi keresztények) és muzulmánok közötti ellentétek szítását. Emellett támogatásukról biztosították a palesztin intifádát, miután május 15-re meghirdették a palesztin területeken a "harag napját".

Tüntetők a kairói Tahrír téren, palesztin és szír zászlókkal
People hold up Syrian and Palestinian national flags during a demonstration at Tahrir Square in Cairo May 13, 2011. Thousands of Egyptians took to the streets on Friday to push their military rulers to do more to help Palestinians following the overthrow of the country's president Hosni Mubarak. The gatherings in Cairo, Alexandria and El-Arish come amidst preparations by activists to organise a march to the Gaza Strip on Sunday, May 15 -- which Palestinians mark as the anniversary of their 1948 displacement following the establishment of Israel. Egyptian authorities have banned the march, saying the timing was inappropriate given sectarian tensions in Egypt. REUTERS/Mohamed Abd El-Ghany (EGYPT - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.