Őrizetbe vették Ben Ali családtagjait

A bukott tunéziai elnök, Zin el-Abidin Ben Ali családjának 33 tagját vették őrizetbe az elmúlt napokban, "Tunézia ellen elkövetett bűnökkel" gyanúsítva őket - jelentette csütörtökön az országos televízió hivatalos forrásra hivatkozva.

A hadsereg csütörtökön figyelmeztető lövéseket adott le, megakadályozva, hogy a Tunisz központjában az egykori állampárt székházához vonuló ezernyi tüntető átmásszon a székház udvarát körülvevő falon. „A nép a kormány lemondását akarja” – skandálták a tüntetők, és „Nem félünk már tőletek, árulók”, valamint „RCD, kifelé!” szövegű transzparenseket tartottak a magasba. Ez utóbbival a bukott  Ben Ali elnök pártjára, az Alkotmányos Demokratikus Tömörülésre (RCD) utaltak.

Tunéziában eközben szabadon engedtek minden politikai foglyot, köztük a betiltott iszlamista mozgalom tagjait. Letartóztatták viszont még szerdán éjjel a megbuktatott Ben Ali elnök családjának 33 tagját, azzal a gyanúval, hogy bűncselekményeket követtek el Tunézia ellen. A tuniszi televízióban bemutatták a családtól elkobzott aranytárgyakat és ékszereket – de továbbra sem tisztázott, hogy az elnök felesége kicsempészett-e az országból 1,5 tonna aranyat, amint azt titkosszolgálati forrásokra hivatkozva a francia Le Monde írta.

Tunéziában a „család” szitokszónak számított. Igaz, mostanáig csak bizalmas körben, súgva beszélhettek Ben Ali második feleségének, a fodrásznő Leilának pereputtyáról, tíz testvéréről, unokaöccseiről és unokahúgairól. Közszájon forgott, hogy a tunéziai üzleti világ szereplőinek fele vagy a családhoz tartozott, vagy rá hivatkozott.

A klán feje, a „keresztapa” Belhasszen Trabelszi, a „first lady” egyik fiútestvére volt, aki egyszerre állt egy ipari birodalom élén, elnökölte a legnagyobb tunéziai magánbankot, s tartott a markában több rádió és tévécsatornát. Ő volt a tunéziai ingatlanüzlet császára, számos szálloda tulajdonosaként uralta az ország legjövedelmezőbb gazdasági ágazatát, a turizmust. Övé volt a Karthago Airlines nevű magánlégitársaság, de még a legnagyobb tunéziai temető is. Testvére, Murad Trabelszi, Leila másik öccse uralta az ország üzemanyagszállítását, és monopolizálta a tunéziai banánimportot. Bátyjuk, Monszef Trabelszi a tunéziai tonhalexportot felügyelte.

Igazán híres vagy inkább hírhedt azonban fiai révén vált. Mindkét fiúgyermeke, Moez és Imed nemzetközi körözés alatt állt: luxus jachtokat loptak a francia Cote d’Azur-ön, illetve Korzikán, és noha elfogatóparancs volt ellenük, hamis útlevéllel hetente utaztak Párizsba, s szórakoztak éjszakai mulatókban. Imed volt egyébként a januári forradalom első áldozata a családon belül. Ellenségei megkéselték, házát a randalírozó tömeg kifosztotta, ő maga pedig belehalt sérüléseibe.

Folytatódnak a tüntetések Tunéziában. A bukott elnök családtagjait őrizetbe vették
A man ducks for cover and a soldier shouts as shots are fired in the air in front of the headquarters of the Constitutional Democratic Rally (RCD) party of ousted president Zine al-Abidine Ben Ali during a demonstration in downtown Tunis, January 20, 2011. Tunisian police fired shots into the air on Thursday to try to disperse hundreds of protesters demanding that ministers associated with the rule of ousted president Zine al-Abidine Ben Ali leave the government. The protesters, who had gathered outside the central Tunis headquarters of the RCD, Tunisia's ruling party for several decades, refused to move back when the police fired shots from behind a metal fence. REUTERS/ Finbarr O'Reilly (TUNISIA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.