Őrizetbe vették a pedagógus-szakszervezet vezetőjét Mexikóban

Az érdekvédő már korábban a korrupció egyik jelképévé vált az országban.

Sikkasztás gyanújával őrizetbe vették a pedagógus-szakszervezet vezetőjét Mexikóban kedden - közölték a hatóságok. Az érdekvédő szervezet az egyik legbefolyásosabbnak számít Latin-Amerikában.

A 68 éves Elba Esther Gordillót egy nappal azt követően vették őrizetbe és gyanúsították meg 200 millió dollárnyi összeg elsikkasztásával, hogy a mexikói elnök aláírta az oktatás reformjáról szóló törvényt, amelyet Gordillo ellenzett.

A szakszervezeti vezetőnek azt vetik a szemére, hogy közvetítők segítségével Svájcba és Liechtensteinbe utalt át pénzeket, majd onnan az Egyesült Államokba. A cél egy ingatlan megvétele volt San Diego városában, valamint műtárgyak vásárlása, továbbá egy plasztikai műtét költségeinek fedezése.

Gordillót hazájában "a tanár"-ként ismerik, miután szakszervezetét több mint két évtizede irányítja. Sokáig vezető tagja volt a mostani államfő, Enrique Pena Nieto centrista Intézményes Forradalmi Pártjának (PRI). Már korábban a korrupció egyik jelképévé vált az országban, sok bírálat érte drága ruhakölteményeiért, fényűző életviteléért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.