Lemondott a londoni rendőrfőkapitány

Sir Paul Stephenson a Metropolitan Police és a News International közötti összefonódások miatt dőlt saját kardjába nem sokkal azután, hogy őrizetbe vették Londonban a News of the World volt főszerkesztőjét a telefonlehallgatási botrány ügyében.

Már az is szokatlan időzítés volt, hogy Rebekah Brookst, a News International pénteken lemondott vezérigazgatóját vasárnap délután vette őrizetbe a Scotland Yard. A Metropolitan Police főparancsnokának késő estére összehívott sajtótájékoztatója és azon azonnali távozásának bejelentése egészen rendkívülinek számít, egyben fényes bizonyítéka a lehallgatási botrány komolyságának.

Murdoch és Brooks. Némi vita után

Sir Paul Stephenson napok óta támadások kereszttüzében állt. Főkapitányként felelős volt azért, hogy a kötelékébe tartozó rendőrökről elterjedt, súlyos pénzeket fogadtak el a News of the World által foglalkoztatott magándetektívektől és munkatársaktól bűncselekményekkel kapcsolatos személyi adatok és információk fejében. Sir Paul a kiadott közleményben a „Metropolitan Police és a News International közötti magas szintű összefonódásokkal kapcsolatos találgatások és vádaskodások” terjedésével magyarázta döntését. Vasárnap reggeli hír volt, hogy Sir Paul és felesége ez év elején húsz éjszakát töltött teljes ellátás mellett ingyen Anglia egyik legexkluzívabb wellness szállodájában, a Champneys-ben. A daganatos és gerincbetegségéből való gyors felgyógyulást szolgáló kúra pikantériája, hogy a hertfordshire-i szálloda píár képviselője az a Neil Wallis, a News of the World volt főszerkesztő-helyettese, akit a lehallgatási botrány egyik kulcsfigurájának tartanak. A „farkasemberként” emlegetett vezető Sir Paul Stephenson fizetett píár tanácsadója is volt, múlt csütörtökön őt is letartóztatták.

Sir Paul nem győzte eléggé hangsúlyozni, hogy nyugodt a lelkiismerete, „tisztessége miatt nem lesznek álmatlan éjszakái”, mondta, bár utólag belátja, másképp kellett volna cselekednie. Az 58 éves Stephenson 2009. januárja óta vezette a Metropolitan Police-t.

Őrizetbe vették a News of the World volt főszerkesztőjét

Rebekah Brooks, a News International pénteken lemondott vezérigazgatója húsz évig számított a brit újságírás nagyasszonyának. Befolyását az utóbbi időben némi túlzással II. Erzsébetéhez hasonlították. Kevés örömet okozhatott neki azonban, hogy vasárnap délben ő maga vált „breaking news” tárgyává.  A Metropolitan Police a News of the World-nél elkövetett telefonfeltörések és rendőrök megvesztegetése miatt indított vizsgálat keretében vette őrizetbe, előzetes megbeszélés alapján egy londoni kapitányságon. Ő a tizedik személy, akit az Operation Weeting nyomozás során tartóztattak le. A News International nem tudott a Brooks ellen tervezett fellépésről, amikor lemondását pénteken elfogadták a tulajdonosok.

Brooks letartóztatása csak fokozza a David Cameronra nehezedő nyomást. A kormányfő szoros kapcsolatot tartott fenn a bukott News International vezérigazgatóval, és ugyanúgy többször látta vendégül hivatalos vidéki rezidenciáján Chequers-ben, mint Andy Coulsont, a News of the World Brookst követő főszerkesztőjét. Utóbbit, akit a bulvárlaptól való ellentmondásos távozása után a Konzervatív Párt, majd a kormány kommunikációs vezetőjeként alkalmazott, még azután is meghívta a kúriába, amikor a bulvárlapot összefüggésbe hozták hírességek, sőt a királyi család illegális telefonlehallgatásával. A Munkáspárt boldogan csapott le Cameron „ítélőképességének megdöbbentő hiányára”, különösen annak fényében, hogy a konzervatív vezetőt több megbecsült politikus is figyelmeztette, rossz vége lesz a barátságnak.

Brooks letartóztatása beárnyékolja Rupert Murdoch és szigetországi érdekeltsége, a News International bocsánatkérő kísérleteit. Két egymást követő napon jelentettek meg egész oldalas hirdetéseket brit országos napilapokban A szombati üzenetben Murdoch, aki személyes aláírásával látta el a levelet, „mélységes sajnálkozásának” adott hangot, amiért (a mobiltelefonfeltörésekkel) sok embernek okoztak fájdalmat. A vasárnapi lapokban megjelent hirdetésben a News International ígéretet tesz arra, hogy „helyrehozza azt, amit elrontott”. A vállalat „kötelességének” tekinti, hogy „teljes mértékben együttműködjön a rendőrséggel”, „kárpótlást nyújtson az érintetteknek”, egyben biztosítsa a „szervezetben végbemenő változásokat”.

Ed Miliband, az ellenzék vezére magára talált

Ha Ed Miliband-en múlna, Rupert Murdoch-nak nem lenne lehetősége kiköszörülni a csorbát. Az ellenzék vezére bámulatosan megtalálta a hangját, mióta július 4-én nyilvánosságra került, a News of the World a nyomozás első napjaiban manipulálta Milly Dowler, az elrabolt és meggyilkolt tinédzser telefonüzeneteit. A vasárnapi The Observer-nek adott interjújában a fiatal politikus Rebekah Brooks, a News International, illetve Les Hinton, a News Corp vezérigazgatójának lemondását csak az első lépésnek nevezte. Úgy érzi, a két hete tartó sajtóbotrány „megváltoztatta a brit politika lelkét”, és ez alapot ad arra, hogy „feldarabolják a teljes Murdoch-birodalmat, mivel annak túl sok hatalma van a brit közélet felett”.

A súlyos szavakat, - a cikk szerzője hozzáteszi, hogy ezek akár még két héttel ezelőtt is politikai öngyilkossággal értek volna fel, - tettek követik. Az eddig nem tapasztalt magabiztosságot sugárzó munkáspárti vezető új szabályokat fog követelni, melyek megakadályozzák, hogy egyetlen tulajdonos Murdoch-hoz hasonló befolyásra tegyen szert újságok és tévécsatornák széles köre feletti ellenőrzéssel. Miliband „egészségtelennek” minősítette, hogy a News International kezében van a lappiac 20 százaléka és a Sky tévéhálózat, köztük a hírcsatorna 39 százaléka. Vince Cable üzleti és kereskedelmi miniszter pedig ajánlást készít elő arról, hogy a kormány tagjai ne avatkozhassanak bele az újságok és rádió-tévétársaságok kivásárlásával kapcsolatos döntésekbe. A végső szót a Független Versenybizottságnak kell kimondania. A karizmatikus lib-dem politikust igazolta a sors. Néhány hónappal ezelőtt portfóliója jelentős részétől megfosztották, miután két, magát egyszerű választópolgárnak kiadó fiatal újságírónő egy gyanútlan beszélgetés során kiszedte belőle, a BSkyB felvásárlása kapcsán „háborúban áll” Murdoch-hal. Az indiszkréció kishíján Cable állásába került.

Megfigyelők eddig úgy vélték, a lehallgatási skandalum tetőpontja a westminteri parlament kulturális és médiabizottságának keddi nyilvános ülése lesz. A grémium tagjai gőzerővel dolgoztak a Rupert és James Murdoch, illetve, Rebekah Brooks felé záporozó kérdések gondos összeállításán. Azonban Brooks letartóztatása miatt kétséges, hogy megjelenik a testület előtt. Adrian Sanders, a bizottság liberális tagja a BBC-nek azt mondta: „nagyon komoly dolog” lenne, ha kiderülne, hogy az időzítés nem véletlen, és egyszerre vonja el a figyelmet a rendőrségre rossz fényt vető fejleményekről, a korrupciós vádakról, illetve védőpajzzsal látja el Rebekah Brookst. Robert Peston, a BBC üzleti főszerkesztője is úgy látja, „szinte lehetetlen, hogy ezek után Brooks megjelenne a bizottság előtt, hiszen a képviselők nehezen tudnának olyan kérdéseket feltenni, melyek ne befolyásolnák a rendőri kihallgatást”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.