Őrizetbe vettek a kabuli reptéren négy felkelőt

Őrizetbe vettek négy feltételezett felkelőt a kabuli reptéren - közölte kedden a NATO irányítása alatt álló afganisztáni nemzetközi biztonsági erő, az ISAF.

A gyanúsítottak egy Szaúd-Arábiába tartó járaton utaztak, s a repülő már el is indult, ám visszarendelték a gépet, mivel titkosszolgálati jelentések érkeztek arról, hogy a fedélzeten egy felkelőcsoport egyik magas rangú tagja tartózkodik.

A nemzetközi biztonsági erők egyik szóvivője elmondta, hogy az akcióban külföldi katonák is részt vettek, a gép fedélzetére viszont csak az afgán erők munkatársai mentek fel, akik letartoztattak négy fegyvertelen személyt. Egyikük az al-Kaida terrorszervezethez kötődő Hakkani hálózatnak a tagja, amely az Afganisztán területén működő három legbefolyásosabb felkelőcsoport közé tartozik. A férfit a kormány és a szövetséges csapatok ellen elkövetett támadásokkal összefüggésben keresték a hatóságok. A másik három személyt szintén kormányellenes felkeléssel gyanúsítják.

Az ISAF szóvivője nem tudta megmondani, melyik légitársaság gépére szálltak fel a lázadók, Afganisztánból ugyanis több vállalat is indít közvetlen járatot Szaúd-Arábiába.

Az afgán és a nemzetközi biztonsági erők az utóbbi pár hónapban egyre keményebben lépnek fel Afganisztánban a szélsőségesek ellen. Az ISAF által közölt adatok szerint három hónap alatt mintegy 1300 felkelőt öltek meg, és már több mint 2000-et vettek őrizetbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.