Őrizetbe vették Alnur Muszajev egykori kazah titkosszolgálati főnököt

Ismét őrizetbe vették és vizsgálati fogságba helyezték hétfőn az osztrák hatóságok Alnur Muszajev egykori kazah titkosszolgálati főnököt és Vagyim Koszljakot, Rahat Alijev egykori bécsi kazah nagykövet biztonsági tanácsadóját.

Az Alijev-ügy fejezetei évek óta foglalkoztatják az osztrák sajtót és hatóságokat.

A dúsgazdag bankár a kazah államfő szűkebb környezetéhez tartozott, a családjába is benősült. 2002-től bécsi nagykövetként szolgált. Később Kazahsztánban kegyvesztetté vált, és a nagyköveti tisztségből is leváltották. 2008-ban távollétében 20 év börtönre ítélték a Nurbank pénzintézet két - később holtan talált - vezetőjének elrablásáért, sőt államcsínykísérlettel is megvádolták. Emiatt Ausztriában maradt, majd Máltára költözött. Alijev tagadta a vádakat, és azt állította, hogy politikai hajsza indult ellene. Az osztrák rendőrség tavaly júniusban őrizetbe vette, és a hatóságok vizsgálatot indítottak ellene és a környezetében lévő személyek ellen.

Február végén Alijevet holtan találták a bécsi józsefvárosi (Josefstadt) börtön egyik magánzárkájában. Az első jelentések szerint öngyilkosságot követett el, de ügyvédei vitatták ezt.

Április végén a bíróság Muszajevet és Koszljakot első fokon felmentette az ellenük - a pénzintézeti gyilkosságokkal kapcsolatban - folyó perben, mert nem látta bizonyítottnak a terhükre rótt bűncselekmény elkövetését.

Az APA osztrák hírügynökség hétfőn arról számolt be, hogy az ügyészség panaszt emelt a bíróság döntése ellen a bécsi tartományi legfelsőbb bíróságnál (OLG), amely ennek nyomán a gyanúsítottak ismételt vizsgálati fogságba helyezése mellett döntött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.