Perszeusz lefejezte a maffiát

Gyilkosságra készült a Cosa Nostra – jelentette be a maffia ellenes fôügyész Pietro Grasso a közel száz letartóztatással zárult Perszeusz-akció irányítója. A legidősebb elfogott maffiózó 87 éves. Száz ingyenjegy meccsenként – Palermóban ez a védelem ára.

Több mint 1200 csendôr, nyomravezető kutyák, helikopterek szállták meg Palermót kedd hajnalban a Medúzát lefejező görög mitológiai hősről elnevezett Perszeusz-akcióban: így tudtak egyszerre az utcákon, a földalatti folyosókon és a háztetőkön is közel száz maffiózót elfogni a keresztapáktól a gyilkosokon át az egyszerű futárokig.

Palermóban az olasz rendőrök elvezetik Giuseppe Scadutot
Palermóban az olasz rendőrök elvezetik Giuseppe Scadutot

Új csapást mértek a corleonei Salvatore „Totò” Riina 1993-as letartóztatásával egyszer már lefejezett Cosa Nostrára, amelynek történelmi vezére, a 43 évnyi körözés után 2006-ban elfogott Bernardo Provenzano is rács mögött ül már. A bűnszervezet azonban megpróbált talpra állni, újra akarták éleszteni a Kupolát – mondta Grassi, aki szerint a maffia ismét megalakította az úgynevezett Tartományi Bizottságot. Ezt 1957-ben a New York-i maffia alapította Szicíliában az akkori családok közötti együttmûködésre és az egymással való leszámolás felfüggesztésére, hogy ezzel se gyengítsék a szervezet erejét. Hasonló helyzetben van a Cosa Nostra most is: a Riinától száműzött családok Palermóba való visszaszivárgása, az utódlásért folytatott harc új paktumot és új vezérkart sürgetett a szervezet irányítására.

A mostani bizottság élére az idôs kora miatt széles tisztelettel bíró Benedetto Capizzi került, aki a palermói kórházból vezérelte a védelmi pénzek beszedését, a nemzetközi fegyver- és kábítószerkereskedelmet; a szigorú magánzárka ellenére a bizottság munkájába beleszólt a börtönbôl Riina és az új Keresztapaként emlegetett (a világ öt legveszélyesebb bűnözője között számon tartott, 15 éve hiába körözött) Matteo Messina Denaro is, az egyetlen akit most sem tudtak elfogni. A maffia öregjei kerültek ismét börtönbe, a letartóztatottak között van 87 éves is. Őket tartották megfigyelés alatt, és hallgatták le majdnem egy éven át. A hatóságok nem árulták el, kit készültek megölni.

– A maffia medúzacsápjait még nem sikerült tőből levágni. A Kupolát nem számoltuk fel teljesen, gyökerei sokkal mélyebben húzódnak, de megakadályoztuk a talpraállását – hangsúlyozta Pietro Grasso. A hatóságok nemrég földalatti bunkert találtak Palermo külvárosában, lőtérrel, hétezer euró készpénzzel és 100 adag piackész kokainnal. Ez volt a körözött maffiatagok egyik búvóhelye. Az is kiderült, hogy a Palermo labdarúgócsapata minden otthon játszott mérkôzésen 100 ingyenjegyet biztosított a Cosa Nostra embereinek a védelem fejében.

Közben szerdára virradóra felakasztotta magát egy palermói börtönben az egyik feltételezett szicíliai maffiavezér – közölte az olasz rendőrség. Gaetano Lo Prestit, akit már korábban egyszer elítéltek bűnszövetkezéssel kapcsolatos vádak címén, az őrök találták meg holtan cellájában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.