Orgiák és nőstény homár

Könyvet írt Nyugat-Berlin egykor legelőkelőbb szállodájáról a Hilton PR-főnöke. Sztárok, narancstornyok, Dom Pérignon, ami kell.

Henry Kissinger páncélozott limuzinja nem fért be a hotelgarázsba, így aztán az éppen üres bálteremben parkolt az amerikai külügyminiszter látogatása után. Egy magas rangú muzulmán személyiség pedig a pirítósára mindenképpen igazi sonkát akart, csak éppen nem disznóhúsból – íme néhány gyöngyszem a Jürgen Hurtig által megoldott feladatokból.

A sokat megélt berlini szálloda
A sokat megélt berlini szálloda

Hurtig az 1970-es években a nyugat-berlini Hilton PR-főnöke volt, s abból az alkalomból elevenítette fel emlékeit a SpiegelOnline-nak, hogy a Budapester Strassén lévő, három évtizede Intercontinental néven futó szálloda most ünnepelte ötvenedik születésnapját.

A Hilton nyugat-berlini megjelenése 1958-ban nemcsak sakktáblára emlékeztető, a korban több mint merésznek számító homlokzata miatt számított feltűnő eseménynek. A II. világháború után az amerikai lánchoz tartozó hotel volt a német földön nyitott első nemzetközi szállodák egyike. Ráadásul pont a hidegháború frontvárosának számító Nyugat-Berlinben. Akkori áron több mint 27 millió nyugat-német márkáért építették fel – írta Berliner Zeitung. Az egyágyas szobáért anno 23 márkát kértek, most az árak 120 eurónál kezdődnek. A sztárok ma főleg a Brandenburgi kapunál lévő Hotel Adlont kedvelik.

Hurtig arról diszkréten hallgatott, hogy a férfi szárvendégek milyen női kísérettel érkeztek. Azt viszont elmondta a SpiegelOnline-nak, hogy Tina Turner volt férje, Ike Turner olyan partit rendezett, hogy utána a lakosztály Szodomára és Gomorrára emlékeztetett. Az orgiák bevett gyakorlatnak számítottak, ahogy az is, hogy utána a felújítás számláit megküldték a sztárok ügynökségeinek. Annak a divatgurunak a nevét sem árulta el, aki az 1964-es évjáratú Dom Pérignon pezsgő mellé kifejezetten nőstény homárt rendelt, de amikor a luxus-szolgáltatásokért fizetni kellett, kiderült, egy pfennig sem volt nála.

A volt PR-menedzser elmondása szerint igyekezett a VIP-bánásmódon túl is valamit kitalálni. A narancsrajongó Sammy Davis Jr.-t így a déli gyümölcsből emelt toronnyal várták, Fats Domino számára pedig meglepetésként megszervezte, hogy a Rhythm & Blues nagymestere összefusson egy rég nem látott cimborájával.

Hurtig legszebb élménye viszont Maria Callashoz fűződik. A világhírű szoprán eredetileg nem a Hiltonban lakott, de átköltözött, mert a másik hotelben zavarta a városi vasút zaja. Callas másnapi fellépésére az egyik teremben próbált, hangját azonban a recepciónál is lehetett hallani. Bemenni természetesen nem lehetett, aki tehette, odagyűlt a teremhez és hallgatta az ingyenes koncertet.

(BERLIN)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.