Ördögi körtől óvott szentföldi búcsúüzenetében a pápa

Békefelhívással zárta egyhetes szentföldi zarándoklatát pénteken XVI. Benedek pápa, aki búcsúüzenetében látogatása egyik legünnepélyesebb pillanatának nevezte a Jad Vasem holokauszt-emlékhelyen tett látogatását és egyértelműen állást foglalt egy önálló palesztin állam megalakulása mellett. Simon Peresz izraeli elnök kiemelte: különösen nagy súlya van a pápa figyelmeztetésének, hogy a holokausztot sem tagadni, sem elfelejteni nem szabad.

Békefelhívással zárta egyhetes szentföldi zarándoklatát pénteken  XVI. Benedek pápa.

XVI. Benedek felszállás előtt a Tel-Aviv-i Ben Gurion repülőtéren
XVI. Benedek felszállás előtt a Tel-Aviv-i Ben Gurion repülőtéren

A Tel-Aviv melletti Ben Gurion repülőtéren mondott beszédében felszólította a palesztinokat és Izraelt, hogy szakítsák  meg az erőszak ördögi körét. Egyértelműen állást foglalt egy önálló  palesztin állam megalakulása mellett, és hangsúlyozta: Izraelnek  joga van a létezéshez, mégpedig biztos és nemzetközileg elismert  határok között.
„Valósuljon meg a két állam, ne maradjon ez csak álom. Engedjék  meg nekem, hogy felhívást intézzek ennek a földnek minden népéhez:  elég a vérontásból, elég a harcból, elég a terrorizmusból, és elég a  háborúból!” – mondta. – Legyen egyetemesen elismert Izrael állam, és  legyen joga a létezéshez, a békéhez és a biztonsághoz nemzetközileg  elfogadott határok között. Ugyanilyen módon ismerjük el, hogy a  palesztin népnek joga van szuverén és független hazához, hogy méltóságban éljen, és szabadon utazhasson.”

Az izraeli bírálatok miatt még egyszer visszatért a  holokausztra, és elítélte a nácik „kegyetlen zsidóirtását”.  Zarándokútja "egyik legünnepélyesebb pillanatának" nevezte a Jad  Vasem holokauszt-emlékhelyen tett látogatását, amely az auschwitzi  haláltáborban három éve tett látogatására emlékeztette. "Arra a  helyre, ahol oly sok zsidót irtott ki egy Isten nélküli rezsim,  amely az antiszemitizmust és a gyűlöletet propagálta” – fogalmazott.

A jeruzsálemi holokauszt-emlékhelyen tett pápalátogatás  csalódást keltett Izraelben. Szemére vetették, hogy nem kért  bocsánatot Németország és a katolikusok nevében a zsidók kiirtása  miatt, nem tett említést a nácizmus 6 millió zsidó áldozatáról, nem  beszélt a németek felelősségéről, a "náci" szót ki sem ejtette a  száján, és kevés együttérzést vagy érzelmet mutatott.

A búcsúceremónián Simon Peresz izraeli elnök kiemelte: XVI.  Benedek látogatása jelentősen hozzájárult az új izraeli-vatikáni kapcsolatok javulásához. Kérte a pápát, hogy segítsen a vallás és a  terrorizmus különválasztásában, és köszönetet mondott a soát, az  antiszemitizmust és a hátrányos megkülönböztetést elítélő szavaiért.  Aláhúzta, hogy a pápa kijelentéseinek rendkívül nagy súlya van,  különösen annak a figyelmeztetésének, hogy a holokausztot sem  tagadni, sem elfelejteni nem szabad.

A búcsúbeszédek után XVI. Benedek visszautazott Rómába. A 82  éves pápa május 8-án kezdte meg szentföldi zarándokútját, amelynek  során ellátogatott Jordániába, Izraelbe és a ciszjordániai  Betlehembe. A római katolikus egyház feje most járt először a Szentföldön, ez volt pápaságának 12. külföldi útja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.