Orbánt csak félreértették?

Martonyi János magyar külügyminiszter szerdán visszautasította Hannes Swobodának, az Európai Parlament (EP) szocialista frakcióvezető-helyettesének a bírálatát a horvát EU-csatlakozással kapcsolatban Orbán Viktor által tett kijelentés miatt.

Swoboda a minap egy brüsszeli sajtóreggelin olyan kijelentést tulajdonított a magyar miniszterelnöknek, hogy áprilisra kellene célként kitűzni a horvát EU-csatlakozási tárgyalások eredményes lezárását. Az osztrák szociáldemokrata politikus szerint ez "felelőtlen" kijelentés volt, hiszen Horvátországnak még számos feladatot el kell végeznie a tagságra való felkészülés jegyében.

Martonyi az APA osztrák hírügynökségnek adott nyilatkozatban szerdán Strasbourgban - ahol az EP plenáris vitát folytatott a Horvátország által a felkészülés során eddig elért eredményekről - kijelentette: Orbán Viktor valójában azt mondta, hogy áprilisban ki kellene jelölni a horvát EU-csatlakozás céldátumát.

A magyar külügyminiszter, aki az EP-vitában a soros EU-elnökség nevében értékelte a csatlakozási tárgyalások alakulását, az APA hírügynökségnek nyilatkozva utalt arra, hogy e tárgyalások lezárását a június végéig tartó magyar EU-elnökség végére tervezik. A törekvés - tette hozzá - jelzés az EU "bővítési fáradtsága" ellen, olyan üzenet, hogy a bővítési folyamat halad tovább.  A tényleges csatlakozás céldátumát Martonyi János most nem kívánta megnevezni, de fontosnak mondta, "hogy a hat éve zajló tárgyalások egyszer véget érjenek".

Az Európai Bizottság március 11-én teszi közzé úgynevezett köztes jelentését az addig elért eredményekről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.