Orbánt mentegeti szóvivője a Washington Postban

Kovács Zoltán levélben fordult a Washington Post szerkesztőségéhez, hogy megmagyarázza mit, és hogyan gondol Orbán, amikor az illiberalizmusról vagy a munka alapú társadalomról nyilatkozik.

Olvasói levelet küldött a kormányszóvivő az amerikai lapnak, mert az a miniszterelnök tusványosi beszéde után szerkesztőségi álláspontot közölt a magyar illiberalizmusról. A szóvivő szerint a miniszterelnök beszédében elhangzottak és az amerikai értelmezés között nincs semmilyen kapcsolat.

Orbán nem utasítja el az európai értékeket, és ahogy mondta, Magyarország tiszteletben tartja a keresztény értékeket, a szabadságot és az emberi jogokat. A miniszterelnök nem veti el a liberalizmus alapelveit, mint például a szabadságot, de nem ez az ideológia az államszervezés központi eleme – írja levelében a szóvivő.

Kovács Zoltán szerint méltatlanok a Washington Posthoz azok az állítások, melyek szerint Magyarország diszkriminálja a roma kisebbségeket, valamint a nem keresztényeket, és ennek kapcsán párhuzamot von a jelenlegi vezetés és a II. világháború idején regnáló magyar kormány között. A magyarok joggal büszkék a keresztény örökségükre, de ez nem azt jelenti, hogy Magyarországon megszűnt volna a plurális demokrácia – teszi hozzá Kovács.

Ez a kormányzat 2010 óta a legádázabb ellenfele a széljobboldali extrémizmusnak, és a legnagyobb erőfeszítéséket mi tettük a magyar romák megsegítésére az EU-ban – fogalmaz a szóvivő. Elmondása szerint a zsidó kulturális élet a reneszánszát éli. A sajtó sokszínű és szabad.

Orbán a munkaalapú társadalmat a fenntarthatatlan jóléti állam életképes alternatívájának tartja, mely pragmatikus választ ad az országot jellemző alacsony foglalkoztatási szintre. A korunk társadalmi-gazdasági kihívásairól szóló vitáknak a tények figyelembevételével, a szabadság és tisztelet szellemében kell zajlaniuk – zárja levelét a kormányszóvivő

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.