Népszavazás 1294 ember miatt? - Orbánt már nem értik, csak Putyint látják

Az Európai Unió áthelyezésekről szóló döntése szerint Magyarországnak 1294 menedékkérőt kellene letelepítenie. Népszavazást tartani arról, hogy befogadjanak-e 1294 embert, önmagáért beszél, és bizonyítja, hogy ennek a döntésnek ideológiai okai vannak, és nem a források vagy a kapacitás hiánya indokolja – reagált lapunk kérdésére Martin Schulz a magyar kormány referendumterveire.
Az Euró­pai Parlament elnöke pár napja a Spiegel Online-nak adott interjújában azt állította, hogy a február végi uniós csúcs megcáfolta Orbán Viktor korábbi kijelentését, miszerint a menekültügy kizárólag német probléma lenne. A ZDF német televíziónak pedig kifejtette, hogy a kelet-­európai országok közül csak Magyarország nem hajlandó részt venni a menedékkérők letelepítését előíró európai uniós programban. Schulz kérdésünkre nem indokolta két előbbi állítását, viszont megerősítette, hogy túl szorosnak érzi a magyar kormányfő együttműködését Vlagyimir Putyin orosz államfővel.
Ezerkétszázkilencvennégy menekült miatt megy a hiszti
Ezerkétszázkilencvennégy menekült miatt megy a hiszti
Francois Lenoir / Reuters

Az Európai Bizottság egyelőre nem érti, hogy a magyar terv hogyan illeszkedik az EU-tagállamok – köztük Magyarország – által közösen elfogadott, az uniós szerződésekbe foglalt döntéshozatali folyamatába – fogalmazott Natasha Bertaud szóvivő. A testület egyelőre arra vár, hogy Budapest világossá tegye a népszavazással kapcsolatos terveit, mivel nem tudja, hogy a referendum egy már elfogadott jogszabályra, így a menedékkérők ­EU-n belüli áthelyezésére, vagy a még csak tervekben szereplő, Törökországból, illetve a Szíriával szomszédos országokból való áttelepítésre vonatkozik-e. Az Orbán Viktor által használt „betelepítés" szó ilyen szempontból értelmezhetetlen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.