Orbánnak most már Bajnai a legfőbb ellenség

Új és erős vetélytárs a ringben – Stefan Markus, Szlovákia volt budapesti nagykövete Bajnai Gordon eddigi politikai szereplését és a nagypolitikába való visszatérését elemzi a Pravda hétfői számában.

Markus a legnagyobb példányszámú szlovákiai véleményformáló napilapban felidézi a magyar exkormányfő szavait, amelyek akkor hangoztak el, amikor 2009-ben ebbe a tisztségbe került. Sportnyelven szólva, ezen a pályán is kapusnak tartotta magát, aki nem tud különösebben cselezni, ezért sem vedlik át csatárrá – emlékeztet Bajnai akkori nyilatkozatára a neves szlovák közéleti személyiség, aki a továbbiakban leszögezi, hogy a politikusnak  miniszterelnökként szerény viselkedésével, a súlyos gazdasági gondok hozzáértő kezelésével szinte csodával határos módon sikerült megmentenie Magyarországot az államcsődtől.

Együtt a díszpáholyban
Budapest, 2012. október 16. Orbán Viktor miniszterelnök (hátul, középen) Vizi E. Szilveszter akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke (mellette, j), Berzi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség alelnöke (mellette, b), Schmitt Pál volt köztársasági elnök (Berzi Sándor előtt) és Bajnai Gordon volt miniszterelnök (elöl, középen) a Magyarország-Törökország labdarúgó világbajnoki selejtező mérkőzésen a Puskás Ferenc Stadionban október 16-án. A találkozót a magyar válogatott 3-1-re megnyerte.

A szerző a továbbiakban Bajnai újabb politikai szerepvállalásáról, az Együtt 2014 mozgalom megalakulásáról tájékoztatja olvasóit. Majd pedig rámutat arra, hogy az ellenzékiek választási sikere esetén csaknem sziszifuszi feladatok sokasága várna rájuk a jogállamiság, a köztársaság, a demokrácia, továbbá a külföldi befektetők bizalmának visszaállításában. „Addig azonban kemény belpolitikai csata várható Magyarországon, mert Orbán Viktor már felismerte, hogy milyen veszélyes vetélytárs lépett a politikai porondra. Szekértolói máris megkezdték Bajnai Gordon lejáratását, amely napról napra fokozódik. Immár nem Gyurcsányt, hanem őt állítják be a fő ellenségnek. Újabban azt hangoztatják, hogy Bajnai nem is vezette ki az országot a válságból, hanem valójában tönkretette.

Déli szomszédaink közül akadnak, akik hisznek a reinkarnációban, mert azt állítják, hogy Bajnai Gyurcsány testéből és szellemiségéből bújt elő – vélekedik Markus. Aki ezután a magyarországi ellenzéki összefogás esélyeit vázolja fel: „Bajnaiék csak úgy győzhetnek, ha megszerzik a csalódott Fidesz-szimpatizánsok, valamint a nagypolitikából kiábrándult polgárok voksainak minél nagyobb részét. Ehhez viszont jelentős kompromisszumokba kell belemennie, de csak olyanokba, amelyekkel demokrataként nem járatja le önmagát, és amelyekkel nem veszíti el baloldali és liberális támogatóit. Nagy kérdés az is, hogy a csalódott, de továbbra is jobboldali potenciális választópolgárok megtűrik-e azokat a politikusokat, akik a 2014 mozgalmat támogatják” – mutat rá a szlovák közéleti személyiség. Politikai elemzését így zárja: „Mindez bonyolult és szinte megoldhatatlan feladat, de Magyarországon időnként csodák is megtörténnek” – vélekedik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.