Orbánék versengve üdvözölték az iszlám forradalmat

Egy levél nem volt elég. A miniszterelnökön kívül Áder, Kövér és Martonyi is írt Iránnak a forradalom 35. évfordulóján.

Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János köztársasági elnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Martonyi János külügyminiszter is küldött üdvözlő üzenetet Iránnak az iszlám forradalom 35. évfordulója alkalmából – írja a FARS. Az iráni hírügynökség közlése szerint Orbán és Áder Haszan Róháni iráni elnöknek, illetve Esak Dzsahangiri első alelnöknek írt, Áder pedig a maga levelében a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére tett erőfeszítéseket méltatta, amelyek szerinte mind a két ország érdekeit szolgálják. Kövér a kollégájának, Ali Laridzsáni teheráni házelnöknek küldött írásában üdvözölte az 35 évvel ezelőtti iráni iszlám forradalmat, reményét fejezve ki, hogy a kétoldalú viszony, a gazdasági kapcsolatok tovább fejlődnek. Martonyi eközben Mohamed Dzsavad Zarif iráni külügyminisztert lepte meg egy üdvözlő üzenettel. Ebben Irán és Magyarország együttműködésének a kiterjesztésére szólított fel a nemzetközi színtéren – derül ki a FARS jelentéséből.

Iránban február 11. az iszlám forradalom győzelmének az ünnepe. 1979-ban ezen a napon győztek a lázadók egységei a sahhoz, Mohammad Reza Pahlavihoz hű erők ellen, Ruholláh Khomeini ajatollahot juttatva hatalomra. Ezután, április elsején az irániak népszavazáson döntötték el, hogy az ország iszlám köztársaság lesz.

A FARS szerint most az országszerte zajló megmozdulásokon több millió ember vesz részt. Ezerötszáz iráni mellett 194 külföldi újságíró kíséri figyelemmel a helyszínen az eseményeket. Teheránban a felvonulást a főváros központi terén, az Azadi téren tartják.

Az üdvözlő üzenetek említésén túl a FARS Magyarországról csak annyit jegyez meg, hogy hazánk 2004 óta az Európai Unió tagja.

A FARS többnyire Irán vezető független hírügynökségeként aposztrofálja magát. Megfigyelők szerint kormányzati kötődései miatt inkább félhivatalosnak számít.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.