Orbán: Különleges együttműködés Varsóval

Az új magyar kormány számára és szándékai szerint a visegrádi országok (V4) együttműködése olyan kitüntetett kapcsolatrendszer, amelyet erősíteni szeretne, és ezt az együttműködést nem gyengíthetik bilaterális konfliktusok sem - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden délután a lengyel kollégájával, Donald Tuskkal tartott közös sajtóértekezleten.

A magyar miniszterelnök első külföldi hivatalos látogatásán négyszemközti tárgyalást folytatott lengyel kollégájával, majd a két küldöttség plenáris tárgyalásra ült össze. A tárgyalásokon elsősorban a V4-es együttműködés és a 2011-es magyar, majd lengyel EU-elnökség kapcsán kialakítandó együttműködés volt terítéken.

Hungary's Prime Minister Viktor Orban meets with his Polish counterpart Donald Tusk (R) at Prime Minister's Chancellary in Warsaw June 1, 2010. This is Orban's first trip abroad as Prime Minister.
Hungary's Prime Minister Viktor Orban meets with his Polish counterpart Donald Tusk (R) at Prime Minister's Chancellary in Warsaw June 1, 2010. This is Orban's first trip abroad as Prime Minister. REUTERS/Kacper Pempel (POLAND - Tags: POLITICS)

Orbán Viktor együttérzését fejezte ki a lengyel árvízkárosult családoknak, és felajánlotta, hogy Magyarország ezekből a családokból idén nyáron több száz gyermeket fogadna a balatonőszödi kormányüdülőben, ahol együtt nyaralhatnak magyar árvízkárosult családok gyerekeivel.


Különleges együttműködés

Magyarország és Lengyelország arra készül, hogy 2011-ben, amikor az első félévben Budapest, a másodikban pedig Varsó tölti be az Európai Unió elnöki tisztségét, különleges kettős együttműködést alakítanak ki - mondta Orbán Viktor kedden délután Varsóban, a lengyel kollégájával, Donald Tuskkal tartott közös sajtóértekezleten.

Ez mintegy kiegészítené az EU elnöki tisztségében egymást váltó országok eddigi hármas együttműködését - tette hozzá a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor dicsérte Lengyelország elmúlt években elért sikereit, gazdasági teljesítményét. Mint mondta, e nélkül egész Európa gazdasága lehangolóbb képet mutatna. Ez nagy biztatás Magyarország és egész Közép-Európa számára: nemcsak a régi EU-tagállamok, hanem ez a térség is lehet sikeres, képes költségvetését kordában tartani, gazdasági növekedést elérni.

Donald Tusk az egész Európai Unió számára jó példának nevezte a magyar-lengyel együttműködést, amelyet folytatni kell.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.