Kudarcba fulladt a brüsszeli alkudozás

Megállapodás nélkül ért véget az EU-csúcs - jelentették a hírügynökségek fél 5-kor. Pedig mindössze pár órával azelőtt kezdték el a 2014–20-as időszak uniós költségvetéséről szóló EU-csúcs második fordulóját. A tárgyalásokra érkező kormány- és államfők eleve pesszimistán nyilatkoztak a lehetséges egyezségről, mert értelmezésük szerint az álláspontok túl távol állnak egymástól.

Miután az éjszakát a delegációk számolgatással töltötték (a legutóbbi költségvetési tervezet részleteit lásd alább), reggelre kialakultak az álláspontok. Magyar diplomáciai forrásból úgy értesültünk, Orbán Viktor kormányfő kész javaslatokkal készült a plenáris ülésre. Ugyanakkor a vita alapvetően az EU-s büdzsé főösszegének megtartásáról, illetve csökkentéséről folyik. Magyar diplomaták csak hümmögnek arra a kérdésre, hogy a jelenlegi javaslat elfogadható-e a miniszterelnöknek, és arra figyelmeztetnek, minden attól függ, milyen lesz a vége, mennyire mozognak az egyes költségvetési fejezetek számai.

Információink szerint az összeg csökkentését ellenző, hazánk által is ihletett kohézió barátai csoport (mely 14-15 tagállamot fog össze) "egyben maradt", nem sikerült őket megosztani.

Az uniós kormány- és államfők plenáris ülése előtt több vezető is összeült kétoldalú egyeztetésekre. David Cameron brit kormányfő, aki továbbra is a leghangosabban ágál a közös költségvetés főösszegének további csökkentése mellett, együtt reggelizett Mark Rutte holland (szintén a vágásban érdekelt) kormányfővel és a skandináv kollégákkal.

A "sarki fény" csoport tagjai attól tartanak, hogy Herman Van Rompuy, az Európai Tanács állandó elnökének az a taktikája, hogy megosztja a csökkentés mellett érvelők táborát, így gyengítve őket. Cameron északi barátait azért is gyűjti maga köré, hogy a tárgyalás során ne szigetelődjön el.

Van Rompuy kabinetjéből olyan hírek szivárogtak, hogy a belga politikus megvárta, van-e politikai akarat a megegyezésre. Ez akár kora délutánra kiderült: nincs. A vita alapvetően a főösszeg csökkentéséről megy, amely most 973 milliárd eurón áll, és reálértékben már így is kisebb, mint a jelenlegi pénzügyi keret összege.

A spórolás és átrendezés alapvetően az EU adminisztrációs költségeiből és az Európai Bizottság által szorgalmazott európai szintű infrastrukturális fejlesztésekre szánt forrásokból jöhet. – Barroso pénztárcája egyre laposabb – mondta egy diplomata, utalva José Manuel Barrosóra, a bizottság elnökére.

A huszonhét főszereplő egyike: Orbán Viktor érkezik az EU-csúcs pénteki ülésére
Hungary's Prime Minister Viktor Orban arrives at the European Union (EU) council headquarters for an EU leaders summit discussing the EU's long-term budget in Brussels November 23, 2012. Prospects of a deal on the EU's long-term budget dimmed on Friday after a fresh compromise proposal offered concessions to France and Poland but ignored British and German demands for deeper overall spending cuts. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: BUSINESS HEADSHOT POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.