Orbán szerint már nincsenek határon túli magyarok

Nem egyszerűen a szavazati jogról van szó: megszűnik a „határon túli magyar” , mint olyan – szögezte le a magyar kormányfő a kettős állampolgárság kapcsán.

Orbán Viktor a Hír TV Péntek8 című műsorában beszélt arról, hogy szerinte megszűnik a „határon túli magyar” kifejezés, mint olyan. Megjegyzését sietve kiegészítette azzal, hogy „határon túl élő magyarokról beszél a leendő alaptörvény is, Melbourne-től Csíkszeredáig”.

A magyar kormányfő szerint az Országgyűlés az alkotmányozás után fog dönteni a választójogi törvényben arról, hogy a szavazati jog milyen formában kerüljön bevezetésre, de az biztos, hogy „közös a nyelvünk, a kultúránk, a származásunk”. „Hallom, amit az MSZP mond ebben az ügyben, de lényegi dolgokat eddig nem hallottam” – fűzte hozzá a politikus.

Szlovákiában a jelenleg ellenzéki Smer-Szociáldemokrácia elnöke, Robert Fico csütörtökön a parlament rendkívüli ülését kezdeményezte Orbán korábbi kijelentése miatt. Pénteki nyilatkozatával összhangban a magyar kormányfő ebben jelezte, nem a határon túli magyarok választójoga, hanem e választójog formája a kérdés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.