Orbán nem vitázni, hanem meggyőzni megy Strasbourgba

Elutazik Strasbourgba Orbán Viktor kormányfő jövő héten, de valószínűleg nem szólal fel szerdán az Európai Parlamentben (EP) reggelre tervezett vitán Magyarországról – tudta meg lapunk több brüsszeli forrásból. Orbán részt vesz viszont az Európai Néppárt frakciójának kedd esti ülésén a párt korábbi meghívására. Közben megkérdőjelezte az Európai Bizottság elfogulatlanságát és tényszerűségét Navracsics Tibor.

Frakcióülésen Orbán Viktor információink szerint két évvel ezelőtt vett részt legutóbb. Úgy tudjuk, most kifejezetten Magyarországról lesz szó: a néppárti tagok elérkezettnek érezhették az időt, hogy meghallgassák Orbánt a legújabb magyarországi fejleményekről, és hogy Orbán kifejtse, mit, miért csinál.

Orbán Viktor a 2012-es strasbourgi vita után az európai újságírók kérdéseit hallgatja
Hungary's Prime Minister Viktor Orban attends a press briefing after a debate on the infringement proceedings concerning Hungary at the European Parliament in Strasbourg, January 18, 2012. The European Commission announced on Tuesday the start legal proceedings against Hungary because of its failure to make changes to a raft of new laws governing its central bank, the judiciary and data protection authority. REUTERS/Vincent Kessler (FRANCE - Tags: POLITICS)

Az EP frakcióvezetőinek csütörtöki döntése értelmében egyelőre a szerdai napirend szerint a magyar vitával kezd a plenáris ülés - először is az Európai Bizottság és az ír elnökség nyilatkozataival. A mindössze negyven percesre tervezett vitán ezután egy körben felszólalnak a politikai pártok is. A parlamenthez eddig nem érkezett hivatalos kérelem a magyar féltől a miniszterelnök felszólalását illetően. Úgy tudjuk, a kormányfő hivatalos strasbourgi programját pénteken, Budapesten jelentik be.

A kormányzati álláspont szerint a mostani – liberálisok által szorgalmazott – vita értelmetlen, hiszen még sem az Európai Bizottság, sem a Velencei Bizottság nem végzett a negyedik alkotmánymódosítás jogi elemzésével, így nincs miről tényszerűen beszélni. Egyébként úgy tudjuk, ezzel egyetért az EP frakcióinak többsége is.

Információink szerint még nem született döntés arról, hogy Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke részt vesz-e a vitán, s kétséges, hogy kész lesz-e a bizottság elemzése. Brüsszeli források azonban arra emlékeztetnek, több alkotmánymódosításnál a bizottságnak meg kell várnia a végrehajtásért felelős jogszabály végleges változatát, hogy teljes mértékben elemezni tudják az új rendelkezéseket (ilyen például a röghöz kötés esete). A Velencei Bizottság ezen a héten járt Budapesten, elemzésüket június közepére véglegesítik.

Navracsics Brüsszelben támadja Redinget

Megkérdőjelezte az Európai Bizottság a magyar alkotmánymódosításokat elemző vizsgálatának elfogulatlanságát és tényszerűségét Navracsics Tibor, aki a European Voice nevű brüsszeli hetilapban közölt véleménycikkében többek között „nyugtalanítónak” nevezte, hogy Vivane Reding, az igazságügyért és alapjogokért felelős EU-biztos megkérdőjelezi Magyarország demokratikusan megválasztott kormánytöbbségének azon jogát, hogy megváltoztassa alkotmányát. Navracsics szerint ez ellentmond Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnökének korábbi, tényszerű és semleges elemzésre tett ígéreteivel. 

A miniszterelnök-helyettes szerint Reding Berlinben arról beszélt nemrég, hogy az alkotmánymódosítás miatt a bizottság uniós forrásokat vonhat meg, illetve az ország szavazati jogának korlátozását javasolhatja. Navracsics szerint aggodalmas az is, hogy Reding a magyar ellenzéket szó szerint visszhangozza, azt az ellenzéket, amelynek „melynek aktivistái az alkotmánymódosítás elleni tiltakozásuk során törvénytelen módon magántulajdont dúltak fel”.

Pia Ahrenkilde Hansen, az Európai Bizottság szóvivője újságírói kérdésére válaszolva a cikkel kapcsolatban elmondta: jelenleg is folyamatban van az alkotmánymódosítás mélyreható jogi elemzése, s a bizottság elnöke, Barroso, illetve alelnöke, Reding „teljes egyetértésben vannak” arról, hogyan kezelje a brüsszeli testület a magyarországi helyzetet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.