Orbán nem akar vezérszerepet Kelet-Európában

Varsói tárgyalásukon Jaroslaw Kaczynski megköszönte, hogy a magyar miniszterelnök az elsők között küldött gyásztáviratot fivére, a néhai államfő Lech Kaczynski halála után.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Jaroslaw Kaczynski, a lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság párt elnöke, államfőjelölt szerda reggeli varsói tárgyalásukon egyetértettek abban, hogy Közép-Kelet-Európa országait szorosabb együttműködésben kellene összefogni, de anélkül, hogy ezen országok bármelyike is e csoportban vezető szerepre törekedne.

A magyar miniszterelnök első hivatalos külföldi látogatásának keretében tárgyalt Jaroslaw Kaczynski volt miniszterelnökkel, a Szmolenszk mellett április 10-én repülőgép-szerencsétlenség áldozatául esett Lech Kaczynski néhai államfő ikertestvérével, aki indul a június 20-i lengyelországi elnökválasztáson. A két politikus energiaügyekről is tárgyalt, és ennek kapcsán egyetértettek abban, hogy mind az energiahordozók kínálata, mind azok megvásárlása tekintetében minél szélesebb diverzifikációra van szükség. A megbeszélés mindkettejüket megerősítette abban a meggyőződésben, hogy a közép-európai együttműködés iránti elkötelezettség az egész lengyel politikában jelen van, így az nem pártkérdés. Kaczynski tájékoztatta magyar vendégét a jelenleg folyó elnökválasztási kampányról, a jelöltek esélyeiről.

Kaczynski a találkozót követően a lengyel sajtó számára adott nyilatkozatában elmondta: mély meghatottsággal köszönte meg, hogy Orbán Viktor Lech Kaczynski halála kapcsán az első között küldött kondoleáló táviratot neki, és hogy részt vett az elnök krakkói búcsúztatásán és temetésén. Egyúttal köszönetét fejezte ki azért a jelképes és fontos gesztusért is, hogy az új magyar miniszterelnök első külföldi útja Lengyelországba vezetett. Ebben a gesztusban - mondta - kifejeződni látja azt, hogy „az utóbbi években fellazult lengyel-magyar kapcsolatok lendületes újjáépítése az Orbán-kormány eltökélt szándéka”.

A magyar miniszterelnök a tárgyalás után Varsóból Brüsszelbe érkezett, ahol csütörtökön az Európai Unió és a NATO csúcsvezetőivel találkozik.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.