Orbán nem akar eurót, Berlinben figyelmeztetéssel várják

Az euróövezet jelenlegi gazdasági helyzetében felelőtlenség volna bevezetni az eurót Magyarországon - mondta a miniszterelnök a Handelsblattnak a csütörtöki németországi látogatása előtt.

A német üzleti lap internetes oldalán előzetest közölt az Orbánnal készített interjújából. Ebben a magyar kormányfő elmondta: az EU-tagság ugyan az euró bevezetésére kötelez, „de a csatlakozási szerződés aláírásakor az euróövezet még egészen más képet mutatott" mint most, ezért a csatlakozás a valutaunióhoz már nem lehet automatikus kötelezettség. Orbán szerint a „dél-európai” országok túl korán csatlakoztak az eurózónához, de nyilvánvalóan nem voltak elég felkészültek hozzá. „Ezt a hibát mi nem fogjuk elkövetni” – jelezte a kormányfő.

Úgy vélte: az euróövezeti válság még évekig tart, hiszen az övezet több tagjának GDP-arányos államadóssága átlépte a kritikus 90 százalékos határt, amelyen túl külső segítség nélkül nem lehetséges az adósságcsökkentés. A gazdasági természetű válság Orbán szerint legkésőbb öt év múlva politikai vezetési válsággá mélyül. Ahogy a kormányfő az interjúban kifejtette, a jelenlegi demokratikus rendszerek beépített problémája a vezetés gyengesége, az euróövezeti válság pedig megmarad és legkésőbb öt év múlva vezetési válsággá terebélyesedik. „Egy elnöki rendszer valószínűleg alkalmasabb nehéz reformok végrehajtására, mint egy parlamentáris rendszer” – mondta Orbán a Handelsblattnak.

A magyar kormányfő csütörtökön Berlinbe látogat találkozni Angela Merkel kancellárral. Útja előhangjaként a német kormányszóvivő arra figyelmeztetett, hogy „akinek kétharmados többsége van, mindig tudnia kell, hogy a kétharmados többséggel nagy demokratikus felelősség is együtt jár azokkal szemben, akik kisebbségben vannak”. A német külügyminisztérium szóvivője eközben arról beszélt, hogy az Orbán-kormány megtette az első javításokat és irányváltásokat, és tovább tart a párbeszéd a két kormány között. „Abból indulunk ki, hogy ezzel összhangban végül jó megoldásokat lehet találni" – véli a tárca a vitákról.

Ami csütörtöki látogatást illeti, Orbán a Handelsblattnak adott interjúban megjegyezte, hogy a két ország viszonya „sértetlen”, és ő három, Európa jövőjét érintő témáról szeretne beszélni Merkellel. Az első, hogy Magyarország szerint a tervezett európai bankunió túl gyors”. A jövőben jó ötlet lehet egy közös bankfelügyeleti rendszer, de ezt a magyar miniszterelnök szerint nem szabad elhamarkodottan bevezetni. A második téma az adópolitikával van kapcsolatban, „mi ugyanis nem adóharmonizációt, hanem inkább adóversenyt” szeretnénk – árulta el az interjúban Orbán, hozzátéve, a harmadik, általa felvetett tárgyalási téma a következő hét év EU-költségvetése lesz.



Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.