Orbán Münchenben: már a CSU sem megbízható szövetséges?

Mostanság a bajor–magyar kapcsolatokat is sok feszültség terheli.

Orbán Viktor harciasan kezdte müncheni látogatását: a bajor közszolgálati rádiónak és televíziónak nyilatkozva arról beszélt, hogy a „Magyarország ellen intézett nemzetközi politikai támadások hátterében az áll, hogy a magyar választók a liberálisokat kiszavazták a parlamentből, a szocialistákat pedig jelentéktelenné tették”. Azt is hozzátette: a magyar igazságszolgáltatás összességében demokratikusabb, mint a német vagy az osztrák, mert míg utóbbi országokban az igazságszolgáltatás a kormány felügyelete alatt áll, addig Magyarországon a parlament gyakorolja ezt a jogot. A magyar kormány erős, gyors és mély reformpolitikát hajt végre, ezért nem lepődik meg az országot ért európai uniós kritikákon – idézte a miniszterelnököt az MTI. 

A német sajtó már előzetesen „nehéz látogatásnak” minősítette Orbán Viktor müncheni útját. A „kisnémet vizitre” a bajor gazdasági szövetség hívta meg a kormányfőt, akit délután Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke is fogad. Mint a dpa német hírügynökség hangsúlyozza, korábban Orbán Viktor állandó vendége volt a CSU rendezvényeinek – még Edmund Stoiber korábbi miniszterelnök 70. születésnapi ünnepségére is meghívták –, ám mostanság a bajor–magyar kapcsolatokat is sok feszültség terheli. Köztük a Bayerische Landesbank résztulajdonában álló MKB Bank ügye: a pénzintézetnek először a bankadó, majd a devizahitelesek végtörlesztése okozott súlyos veszteséget. (Az MKB az egyetlen német bank, amely lakossági szolgáltatásával jelen van Magyarországon). A bajor újságíró-szövetség már korábban levelet küldött Seehofernek, hogy a magyar médiaszabadság kérdését is vesse fel a tárgyalásokon, de minden bizonnyal szó lesz a brüsszeli kritikákról, valamint a jogbiztonság és kiszámíthatóság kérdéseiről is, amelyek a bajor befektetőket is aggasztják. Nekik este külön előadást tart a miniszterelnök.

A találkozók légkörét előre jelezheti, hogy – bár a CSU hagyományosan barátságosabb a magyar kormány iránt –Markus Ferber, a párt európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője, a CSU elnökségi tagja egy ideje már nem rejti véka alá aggodalmait. A Brüsszel által indított kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatban egyenesen azt mondta: „Örülök az ultimátumnak, mert növeli a nyomást Magyarországon. Az országnak elegendő ideje volt, hogy megváltoztassa vagy megszüntesse a bírált törvényeket. Ha egy uniós tagállam nem hajlandó reagálni a jogrendszerét érő kritikákra, akkor a következményekkel is tisztában kell lennie. Nem fordulhat elő, hogy a tagjelölt országoktól a belépési feltételek aprólékos betartását várjuk el, miközben egy tagállam esetében szemet hunyunk – áll a bajor politikus honlapján. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.