Orbán mozgásteret kért politikájához

A visegrádiak a weimariakkal találkoztak, most először: Orbán Merkellel és Hollande-dal fényképezkedhetett.

Az államadósság csökkentése és a költségvetési hiány korlátok között tartása mellett kell gazdasági növekedést elérni Orbán Viktor szerint. Magyarország partner egy ilyen európai gazdaságpolitika kialakításában - mondta a miniszterelnök szerdán Varsóban, a visegrádi országok (V4) kormányfőinek csúcstalálkozója után, amelyen részt vett Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő is. A magyar miniszterelnök egyúttal megfelelő mozgásteret kért kormánya gazdaságpolitikájának.

Orbán Viktor és a magyar delegáció
Varsó, 2013. március 6. A Miniszterelnökség által közreadott képen Orbán Viktor magyar kormányfő (j2), Angela Merkel német kancellár (b2), Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára (j3), Gottfried Péter, a kormányfő külpolitikai tanácsadója (j) visegrádi négyek kormányfői találkozóján Varsóban 2013. március 6-án. MTI Fotó: Miniszterelnökség/Burger Barna

A V4-ek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) és a weimari háromszög (Franciaország, Németország és Lengyelország) vezetőinek ez volt az első ilyen közös, magas rangú megbeszélése, amelynek központi témája az európai gazdaság- és védelempolitika volt. A magyar kormányfő a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a lengyel fővárosban tartott találkozó arról győzte meg őt, hogy a V4-eknek a jövőben is van létjogosultságuk.

Magyarország rengeteg energiát mozgósított, hogy csökkentse az adósságát és rendbe tegye költségvetését - ismertette kormánya gazdaságpolitikájának alapelvét. Jelezte ugyanakkor, hogy míg a magyar kabinet szerint is a gazdasági növekedés beindítása a legfontosabb ma, addig "olyan európai politikát szeretnénk látni, amely az adósságcsökkentés és a hiánykarbantartás mellett képes arra, hogy gazdasági növekedést hozzon létre".

"Magyarország egy ilyen európai gazdaságpolitika kialakításában akar és tud partner lenni a jövőben is" - jelentette ki Orbán Viktor. A találkozón kiderült az is - folytatta -, hogy a védelempolitika területén mindannyian készen állnak részt venni egy erős európai, illetve közép-európai katonai együttműködés kialakításában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.