Orbán Moszkva kezére játszik

Kelet-Európára nézve Oroszország katonailag már nem jelent fenyegetést, de a magyar kormányfő EU-ellenes kiszólásai csak arra jók, hogy a Kreml politikai-gazdasági érdekeit erősítsék – állítja Charles Gati.

Itt az idő, hogy az Egyesült Államok Kelet-Európa-politikájának két alappillére, a biztonság és a demokratikus fejlődés támogatása közül az utóbbira helyeződjön a hangsúly – mondta Charles Gati magyar származású amerikai politológus, egyetemi professzor azon a konferencián, amelyet a washingtoni Európai Politikai Elemzőközpont (CEPA) rendezett meg nemrég.

Gati az elmúlt évek-hónapok Magyarországán és Romániájában tapasztalt antidemokratikus tendenciák kapcsán tette a fenti megjegyzést. Szerinte ami Kelet-Európát illeti, Washington kezd „pipaszindrómában” szenvedni: ez ebben és több más korábbi esetben is azt jelenti, hogy amint az Egyesült Államok valahol letudva, kipipálva érez egy feladatot, hátat fordít a régiónak. Csakhogy Kelet-Európa és a demokrácia esetében az Egyesült Államok nem tehet ilyet. A demokrácia egy folyamat, amely soha nem ér véget, és amelyre vigyázni kell, főleg azért, hogy a kilencvenes években indult demokratikus fejlődés ne forduljon vissza – hívja fel a figyelmet Gati, aki a konferencia fő előadását tartotta.

Állítása szerint Washingtonban annak ellenére hódít a „pipaszindróma”, hogy Hillary Clinton külügyminiszter tavaly nyáron udvarias, de határozott hangú levélben üzent a demokratikus intézményrendszer leépítése miatt az Orbán-kormánynak. A Freedom House 2012-es jelentése – amely Magyarországot a „részben szabad” országok közé sorolta vissza – kemény bírálatokat fogalmazott meg a magyarországi demokratikus állapotokkal szemben – emlékeztetett a magyar származású amerikai politológus.

Ahogy Gati értékelte, Oroszország a balti országokon és geopolitikai szempontból mindig kényes helyzetű Lengyelországon kívül katonailag már nem jelent fenyegetést Kelet-Európára nézve. Szerinte ebben a helyzetben az Egyesült Államoknak főleg a Kreml gazdasági és a politikai befolyásszerzési kísérleteire kellene koncentrálnia. Ehhez Washingtonnak ráadásul még a Kelet-Európában mostanság dívó EU-ellenes érzületen is úrrá kell lennie: „Kemény a vád, de igaz: az EU-ellenes nacionalisták, Vacláv Klaus cseh elnök és Orbán Viktor magyar kormányfő csak Moszkva kezére játszanak, amikor az integráció folyamata ellen szólalnak fel” – mondta Gati ennek kapcsán a konferencián.

A politológus szerint „olcsó és félrevezető” szólam Moszkvához hasonlítani Brüsszelt, vagy azt állítani – ahogy Orbán tette –, hogy Magyarország nem lesz többé gyarmat. „Elfelejtette volna, hogy Magyarországnak és a szomszédoknak sem volt választási lehetősége, amikor orosz gyarmat lett, viszont maga dönthetett az EU- és a NATO-csatlakozásról is, amelyet liberális politikusként még lelkesen támogatott” – feszegette előadásában a Johns Hopkins Egyetem professzora. Úgy vélte, az Egyesült Államoknak emiatt kellene váltania, és a demokratikus folyamatok támogatását helyeznie a katonai biztonsági megfontolások elé – nem pedig fordítva, ahogy most történik. „Amit Közép- és Kelet-Európában látunk, az problematikus: a politikai kultúra nem fejlődött ki eléggé, az integrációs törekvések helyét pedig olyasvalami veszi át, amit nacionalista egocentrizmusnak nevezhetnénk” – zárta Gati a témával kapcsolatos fejtegetéseit.

A régiónkkal foglalkozó elemeket az USA külpolitikáját taglaló részből emeltük ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.