Orbán lenyűgözte a portugálokat, és palotát akar

A portugál palota, amelyet Orbán vissza akar szerezni – e címmel írt a volt balettintézet ügyéről csütörtökön megjelent számában a Visao.

„Orbán Viktor egy olyan törvény megalkotásával fenyegetőzik, amely lehetővé tenné a Millennium BCP tulajdonában lévő budapesti Dreschler-palota visszaszerzését – vezeti be a portugál hetilap azt a cikket, amely a volt balettintézettel kapcsolatos miniszterelnöki megjegyzésről szól.

A Visao részletesen leírja a Mercedes buszon történt beszélgetést, majd hozzáteszi, hogy mindez egy nappal Orbán hivatalos portugáliai látogatása előtt történt. Május 3-án, pénteken, amikor Magyarországon a portugál kézben lévő épületről folyt a vita, Orbán Anibal Cavaco Silva köztársasági elnökkel rázott kezet az elnöki palotában, Pedro Passos Coelho kormányfővel a miniszterelnöki hivatalban, majd az Estorili Konferencia meghívott szónokaként tartott előadást. A lap ezt Orbán „sárm-hadműveletének” nevezi, amely el is nyerte többek tetszését. A leglelkesebb Duarte Marques szociáldemokrata képviselő volt, aki egy Twitter-üzenetben meg is jegyezte Orbánról: „Egy született vezető! „Mielőtt egyes tudatlanok bírálnák őt, jobban meg kellene ismerniük a magyarországi polémiát!” (Ahogy a Fidesz, Brüsszelben a PSD is az Európai Néppárt tagja.)

Csakhogy Marques nem tudta, hogy ez a „polémia” most már Portugáliát érinti – teszi hozzá a cikkíró, aki a továbbiakban ismerteti a Dreschler-palota tulajdonosi hátterét. A jelenlegi tulajdonos, a Millennium BCP nem kívánta kommentálni az ügyet a lapnak, a Visao idézi azonban a lisszaboni magyar nagykövetségtől kapott választ, miszerint „Magyarországon a magántulajdon szent és sérthetetlen. Ez a miniszterelnök következetes álláspontja is, és semmi nem utal arra, hogy ez a jövőben megváltoznék.” Hubay Cebrian László, a Portugál-Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke is elmondta, sosem volt szó kisajátításról, „Magyarország jogállam”. Szerinte a fő gond meggyőzni a Millenniumot, hogy tárgyaljon, mert a portugál bank már kapott javaslatokat, de azokat válaszra sem méltatta.

Lenne azonban még egy probléma – írja a Visao. Az ingatlan piaci értéke már nem ugyanaz, mint amit a válság előtt a portugálok fizettek érte. Hanem kevesebb. „De egy dolgot már lehet tudni: Orbán vissza akarja szerezni a palotát.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.