Orbán Kínával akarna győzni

Európa mostani átépítése a második világháború utáni újjáépítéshez hasonlít, ehhez pedig új szövetségesekre, köztük Kínára van szükség – hangoztatta a magyar kormányfő a Varsóban tartott kelet-európai-kínai gazdasági csúcstalálkozón.

Egy tízmilliárdos hitelkeretet és egy 500 millió dolláros befektetési alapot hoz létre Peking a dél- és kelet-európai országokkal fenntartott kereskedelmi kapcsolatai fejlesztésére – jelentette be csütörtöki varsói látogatásán Wen Jiabao kínai miniszterelnök. A kelet-ázsiai nagyhatalom szeretné, ha a régióval folytatott kereskedelme 2015-re 100 milliárd dollárra nőne. „Idén a világgazdaság már a javulás jeleit mutatja, de a teljes felépülés előtt még sok a bizonytalanság” – fogalmazott Wen azon a gazdasági fórumon, amelyen Észtországtól Macedóniáig a térség minden államából érkezett küldöttség. „Kína megérti a kereskedelmi mérleg hiányával kapcsolatos aggodalmakat, és kész az import növelésére az érintett országokból” – hangsúlyozta a kínai miniszterelnök, aki rövid európai körútja keretében utazott a lengyel fővárosba.

Kelet-Európa ennek megfelelően látványosan keresi is Kína kegyeit. Ahogy Orbán Viktor miniszterelnök Varsóban fogalmazott, „Európa mostani átépítése a második világháború utáni újjáépítéshez hasonlítható, ehhez pedig új szövetségesekre, köztük Kínára van szükség. „Európát adóssághalmok alól kell kiásni - mondta a kormányfő, aki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, a magyar-kínai kapcsolatokért felelős kormánybiztos a kínai és a közép- és kelet-európai kormányfők kerekasztal-beszélgetésén vett részt. Orbán szerint „az új alapokra helyezett világban új szövetségek születnek", az áttörést pedig csak józansággal és szorgalommal lehet elérni, amelyek mind Kína, mind Közép-Európa számára fontos értékek.

Orbán később, a Wennel tartott megbeszélése után azt mondta, Magyarország jó úton van afelé, hogy a gazdasági életének Kína az egyik legjelentősebb szereplője legyen. A magyar kormányfő kiemelte: a varsói kerekasztal-beszélgetésen Kína elkötelezte magát, hogy európai szinten pénzügyi szerepet vállal a gazdasági válság megoldásában, „de ettől függetlenül Közép-Európa fejlesztésére is hajlandó komoly forrásokat rendelkezésre bocsátani”. Elmondása szerint a kínai kormányfővel folytatott megbeszélésen a magyar gazdaság fejlesztésének támogatásáról, fejlesztési forrásokról és pénzügyi együttműködésről tárgyalt. Magyar újságíróknak kifejtette: szó esett egy átfogó gazdasági megállapodásról is, amelyet várhatóan idén sikerül tető alá hozni, amikor a kínai miniszterelnök meghívására Kínába látogat. (Wen tavaly júniusban járt Magyarországon.)

Bár az Orbán-kormány szeretné, ha Magyarország Kína „hídfőállása” lenne Kelet-Európában, ami a kétoldalú kapcsolatokat illeti, Peking számára a régióban egyelőre Lengyelország a fő kereskedelmi partner. Donald Tusk lengyel miniszterelnök legalábbis érezhető elégedettséggel emlékeztethetett Varsóban arra, hogy a kínai-lengyel kereskedelmi egyenleg tavaly meghaladta a 14 milliárd dollárt, és a lehetőségekben ennek a többszöröse is benne rejlik. Peking persze nem hanyagolja el Magyarországot sem: a jövő héten Li Keqiang leendő miniszterelnök a Moszkva és Brüsszel között látogat el Budapestre. E kitüntető figyelem mellett is kérdés, hogy Kína mennyire tart igényt Magyarországra a „hídfőállás” kiépítésében Európa felé: Budapest mostanában egyre másra rúgja össze a port Brüsszellel, amellyel viszont Peking kiegyensúlyozott viszonyra törekszik.

Donald Tusk és Wen Jiabao csütörtökön a varsói díszsorfal előtt. Még bőven van hova fejlődni
China's Premier Wen Jiabao (2nd R) and Poland's Prime Minister Donald Tusk (2nd L) inspect the Guard of Honor at the Prime Minister's Chancellery in Warsaw April 25, 2012. REUTERS/Peter Andrews (POLAND - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.