Orbán Kaczynski példaképe lett

Politikai példaképei között Orbán Viktort is megnevezte Jaroslaw Kaczynski lengyel ellenzéki vezető, amikor egy lapinterjúban arról beszélt, hogy pártja választási győzelme esetén jövendő miniszterelnökként milyen intézkedésekre készül.

A Rzeczpospolita című konzervatív napilap csütörtöki számában kétoldalas interjút közölt az ellenzéki, nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökével, volt kormányfővel, aki megerősítette, hogy amennyiben az október 9-i választásokon pártja győz, ő lesz a miniszterelnök.

Arra a felvetésre, hogy közvélemény-kutatások szerint a PiS-nek nemigen van esélye győzelemre a jelenleg kormányzó Polgári Platformmal szemben, Kaczynski emlékeztetett a 2005-ös elnökválasztásra, amelyet nagy meglepetésre ikertestvére, Lech Kaczynski nyert meg a jelenlegi miniszterelnökkel, Donald Tuskkal szemben. A közvetlenül a választás előtt készült akkori közvélemény-kutatások 24 százalékkal is kevesebbet mértek Kaczynskinek, mint amit végül ténylegesen elért. A tavalyi önkormányzati választások előtt ugyancsak nagyot tévedtek a közvélemény-kutatók, amelyek a PO-nak 50 százalékot jósoltak, miközben az csak 30 százalékot szerzett.

Azon volt és jelenlegi kormányfők között, akiktől szívesen tanul - hangsúlyozva, hogy nem utánzásról, csak bizonyos intézkedéseknek a lengyel körülményekhez igazított átvételéről van szó - Kaczynski Konrad Adenauert, David Cameront, Anders Fogh Rasmussent - volt dán miniszterelnöki és nem jelenlegi NATO-főtitkári minőségében -, továbbá Orbán Viktort és Petr Necas cseh miniszterelnököt nevezte meg.

A Lengyelországban tervezett intézkedések között említette a bankadó bevezetését, a hipermarketek megadóztatását és az adórendszer kiskapuinak bezárását. A PiS ellenzi az adóemelést, és reméli, hogy ezt sikerül is elkerülnie, de ha a válság miatt mégis rákényszerülne, a „mély zsebekbe" fog nyúlni, a gazdagokat és nem a szegényeket fogja megadóztatni - mondta. Kijelentette, hogy az EU-ban a jelenlegi kormánynál sokkal energikusabban fog küzdeni nemcsak a Lengyelország számára elérhető 300 milliárd zlotyért a 2014-2020-as többéves uniós költségvetésből, hanem azért is, hogy a lengyel földművesek ugyanazt a dotációt kapják, mint a régi uniós országokban élő társaik, továbbá azért is, hogy több lengyel állampolgár kapjon alkalmazást az EU-adminisztrációban.

Kaczynski bírálta a jelenlegi kormány privatizációs gyakorlatát is. Leszögezte, hogy kormányra kerülve a második legnagyobb lengyel olajtársaságot, a Lotost bizonyosan nem fogják privatizálni. A már lezajlott privatizációs ügyleteket is nagyon gondosan meg fogják vizsgálni. Visszaállamosításról nem lehet szó - nyomatékosította -, de esetleges kivásárlásról igen. Az államnak kell, hogy legyenek bizonyos eszközei a gazdasági élet szabályozására - tette hozzá.

Jaroslaw Kaczynski
Jaroslaw Kaczynski, presidential candidate of Poland's Law and Justice Party (PiS) and twin brother of the late president Lech Kaczynski , reads documents on a train from Warsaw to Siedlce June 10, 2010. REUTERS/Kacper Pempel (POLAND - Tags: ELECTIONS POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.