Orbán jövőre felminősítést vár

A magyar kormányfő a Baltikumban tett látogatásán úgy fogalmazott, 2011 első negyedévében már láthatóak lesznek a siker jelei annak a nem szokványos gazdaságpolitikának, amelyet a kormány folytat. A leminősítéseket szerinte felminősítések fogják követni.

Orbán Viktor litván kollégájával, Andrius Kubilius elsősorban az energiapolitikáról tárgyalt, ami nemcsak Közép-Európában, hanem az egész Európai Unióban kulcskérdés. Mindkét kormányfő kiemelt fontosságúnak nevezte a jövő februári energiacsúcsot. Orbán Viktor a megbeszélés utáni sajtóértekezleten megismételte: 2011 két évtized óta a legnehezebb éve lesz az EU-nak, Magyarország azonban megpróbálja a lehető legjobban ellátni elnökségi feladatait. Véleménye szerint a magyar elnökség egész Közép-Európa számára jó esély, az pedig különösen nagy lehetőségeket rejt magában, hogy Magyarország után Lengyelország tölti be az EU soros elnöki tisztét, Litvánia pedig 2011. január 1-jétől átveszi az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét. A magyar kormányfő kitért arra is, hogy Magyarország és Litvánia között különleges kapcsolat van a történelmi háttér miatt, hiszen mindkét ország tudja, milyen volt az előző rendszer.

Orbán Viktor kitüntetést vett át a litván miniszterelnöktől, a Gediminas rend parancsnoki nagykeresztjét, amelyet még 2009-ben ítéltek oda neki. A magyar kormányfő ezt a litván függetlenségért kifejtett erőfeszítéseiért és a Litvániával való jó együttműködésért kapta. Orbán Viktor mind politikai családja, mind a magyar nemzet nevében köszönetet mondott a kitüntetésért.

A miniszterelnök Vilniusból Rigába utazott, ahol találkozott Valdis Dombrovskis lett és Andrus Ansip észt kormányfővel. A megbeszélés után Orbán Viktor rámutatott arra, hogy a három ország történelmében sok a közös vonás. A megbeszélés egyik fő témája volt az euró bevezetése, amellyel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy az észtek 2011. január 1-jével bevezetik a közös pénzt. Orbán Viktor reméli, hogy Magyarország is csatlakozhat belátható időn belül az eurózónához. Ehhez a még szintén nem eurózónatag letteknek is sok sikert kívánt. A sajtótájékoztatón a lett miniszterelnök elmondta, hogy a találkozónak beszéltek Horvátország EU-csatlakozásáról, a schengeni övezet kibővítéséről, valamint a közös agrárpolitikáról is. Meghallgatták továbbá a gazdasági válság kezelésének magyar tapasztalatait.

Orbán Viktor a vilniusi sajtóértekezleten kifejtette, hogy jó úton halad Magyarország, amit az is bizonyít, hogy 2011-ben 3 százalék alatt lesz a költségvetési hiány, és várhatóan csökken az államadósság mértéke is. A kormányfő nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy a Moody's Magyarországot érintő leminősítése miatt tervezi-e, hogy a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordul. Álláspontja szerint mindig jobb, ha egy ország a piacra támaszkodik, s nem a nemzetközi szervezetekre.

Ugyancsak a magyarországi gazdasággal kapcsolatos felvetésre közölte: a monetáris politikát érintően vannak nézeteltérések a magyar kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) között, ami nem szokatlan. "Teljesen mást gondolunk a követendő gazdaságpolitika alapjairól, és ez okozza a feszültségeket. A nemzeti bank annak a kornak a gazdaságfilozófiáját képviseli, amely éppen a gazdasági válsághoz vezetett" - mondta. Hozzátette, a kabinet "nem szokványos" intézkedésekkel - például bankadóval és válságadókkal - igyekszik felélénkíteni a magyar gazdaságot. Megjegyezte ugyanakkor, hogy megpróbálnak együttműködni a jegybankkal. A demokrácia olyan, mint egy kávéház, ahol mindig zaj és vita van, de ez az élet része - fogalmazott Orbán.

A miniszterelnök rigai sajtóértekezletén azt mondta, hogy 2011 első negyedévében már láthatóak lesznek a siker jelei annak a nem szokványos gazdaságpolitikának a nyomán, amelyet a kormány folytat. Úgy fogalmazott, hogy a leminősítéseket felminősítések fogják követni. Orbán Viktor újságírói kérdésre kifejtette: a magyar gazdaságnak nagyon sok problémája volt az utóbbi években. Rámutatott arra, hogy kormánya minden erejével arra koncentrál, hogy Magyarországnak sikerüljön kikerülnie az államadósság csapdájából. A gazdaságpolitika középpontjában a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés beindítása áll - tette hozzá. Orbán Viktor hangsúlyozta, mindezt nem szokványos, hanem speciális eszközökkel igyekeznek elérni, és úgy vélte, a hitelminősítők is elismerik majd ennek a gazdaságpolitikának a sikerét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.