Orbán felszólal az MKP kongresszusán - ha a szlovákok beengedik

Orbán Viktor, a Fidesz-MPSZ elnöke, az Európai Néppárt alelnöke szombaton Rimaszombatban részt vesz és felszólal a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) kongresszusán.

Az MKP programalkotó kongresszust tart Rimaszombatban. A munkatanácskozáson várhatóan elfogadják a szlovákiai magyar párt hosszú távú stratégiai programját.

Csáky Pál, az MKP elnöke szerint a programtervezet víziót kíván adni a szlovákiai magyarságnak a következő 20-25 évre. Autonómiáról nincs benne szó, de szó van a kulturális és az oktatásügyi önkormányzatról. Említést kap benne egy szlovákiai kisebbségi törvény szükségessége is.

A kongresszuson bizalmi szavazást tartanak Csáky Pál személyéről. Az elnök iránti bizalom kérdése még tavasszal merült fel, amikor az MKP-ból kivált néhány parlamenti képviselő, és Híd-Most néven új pártot alapított. Csáky az országos tanács ülése után a közelmúltban azt mondta: a bizalmi szavazást azért tartja szükségesnek, mert elnöksége idején többen elhagyták a pártot. A bizalmi szavazás titkos lesz.

A rimaszombati tanácskozás ugyanakkor fontos állomása lesz a november 14-re kiírt megyei választásra való felkészülésnek is. Csáky nem zárta ki, hogy az idei megyei választást megelőző kampány élesebb lesz, mint a múltban, mert az MKP jelöltjeinek a nemrégiben alakult Híd-Most párt jelöltjeivel is meg kell majd küzdeniük. Az MKP a választáson 105 jelöltet indít, s az a célja, hogy megőrizze az előző választáson elért pozícióit.

A pártkongresszuson vitatéma lesz az alapszabályzat módosítása is. Várhatóan szóba kerül a platformok alapításának a kérdése, ahogy azt az időközben pártból kilépett parlamenti képviselők követelték. Ebben a témában nincs egységes vélemény a pártban.

"Az MKP és a Fidesz együttműködése a felvidéki magyar párt megalakulása óta folytonos és baráti. Mindkét párt képviselői az Európai Parlament ugyanazon pártjának, az Európai Néppárt frakciójának tagjai. Orbán Viktor Fidesz-elnök a tavaly tartott 10 éves rendkívüli, ünnepi kongresszusnak is a vendége volt, és a közelmúltban is több rendezvényen vett részt az MKP politikusaival" - írta az MKP-hoz közeli felvidék.ma című szlovákiai magyar hírportál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.