Orbán és Tusk: Ukrajna hatással van országainkra

Megértették a magyarok az elmúlt napokban, hogy közvetlen hatással van Magyarországra, ami Ukrajnában történik. A káosz és az anarchia veszélye immár az országhatárnál van – mondta szerda délután Orbán Viktor miniszterelnök, nem sokkal azelőtt, hogy a visegrádi (magyar, szlovák, cseh, lengyel) kormányfők munkavacsorán vitatták meg az ukrán helyzetet.

Mint Orbán hozzátette, Ukrajna EU-csatlakozása a legutóbbi időkig elvont, elméleti kérdés volt a magyarok számára.

Egész Európa és főként a közép-európai térség érdeke, hogy a helyzet stabilizálódjon Ukrajnában. A drámai forgatókönyv nem kizárható, de azt mindenképpen el kell kerülni – hangsúlyozta Donald Tusk lengyel miniszterelnök, aki még a munkavacsora előtt kétoldalú tárgyalást folytatott Orbán Viktorral. Szerinte Ukrajna egyetlen esélye, hogy a konfliktust olyan politikai megegyezés zárja le, amely mindkét fél jogait tiszteletben tartja. Az ukrán hatalomnak fel kell hagynia az erőszakkal, és „bizonyos ellenzéki köröknek” is tartózkodniuk kell a radikális fellépéstől.

A visegrádi kormányfők egyeztetésének házigazdájaként Orbán úgy fogalmazott: a dolgok komolyra fordultak, kezdeményezéseket kell tenni. Tusk figyelmeztetett, hogy ha Ukrajnában anarchia tör ki, a nemzetközi szervezetek (EU, IMF, EBESZ) nem tudnak majd kinek segíteni. Ha az ukrán kormány aláírta volna az EU-társulási szerződést – tette hozzá –, ez pénzügyi támogatást is biztosított volna.

Orbán Viktor miniszterelnökkatonai tiszteletadással fogadja Donald Tusk lengyel kormányfőt
Budapest, 2014. január 29. Orbán Viktor miniszterelnök (b) katonai tiszteletadással fogadja Donald Tusk lengyel kormányfőt (j) a Parlament Duna felőli bejáratánál 2014. január 29-én. Tusk kabinetjének több tagjával a magyar-lengyel kormányközi csúcstalálkozóra érkezett Budapestre.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.