Orbán és Radicová: megállapodások és nézetkülönbségek

Teljes az egyetértés a magyar soros elnökség uniós prioritásaiban, a kétoldalú kapcsolatok néhány vitatott kérdésében továbbra is homlokegyenest ellenkező a két kormányfő véleménye.

Két megállapodással ért véget Orbán Viktor és Iveta Radicová keddi pozsonyi találkozója. A magyar és a szlovák kormányfő egyezségre jutott az európai észak-déli energiarendszer összekötéséről, amelynek köszönhetően a szlovákiai, a magyaroszági, majd pedig a lengyelországi szakasz összekötésével energiafolyosó nyílik a Balti tenger és az Adria között. - Amióta kormányfőként hivatalban vagyok, ezt az egyezséget tartom a legnagyobb eredménynek. Őszintén örülök annak is, hogy megteremtettük az ésszerű tárgyalások légkörét – szögezte le a tárgyalásokat követő nemzetközi sajtótájékoztatón a magyar miniszterelnök, aki köszönetet mondott Szlovákiának az vörösiszap károsultjainak nyújtott segítségért.

Iveta Radicová ugyancsak fontosnak tartotta a regionális együttműködés gyarapításáról rendelkező dokumentumot is, amely elsősorban a zöldmezős beruházások és más projektek révén lényegesen hozzájárulhat a szomszédos térségeket sújtó munkanélküliség enyhítéséhez.

Mindkét kormányfő elmondta:  elsősorban a magyar kettős állampolgársággal kapcsolatos törvény megítélésében és más kétoldalú ügyekben is homlokegyenest ellenkező az álláspontjuk. Ugyanakkor kifejezték azt a meggyőződésüket, hogy a felújított kormányközi vegyes bizottságok elősegíthetik a nézetek fokozatos közeledését. - Magyarország érdekelt a sikeres Szlovákiában és Közép-Európában, nyilván pozsonyi partnereink is óhajtják a szomszédos ország és az egész térség lényeges előrelépését – szögezte le a budapesti vendég.

Újságírói kérdésekre válaszolva a magyar kormányfő kifejtette: a magyar választójogi törvényt addig nem módosítják, ameddig nem születik meg az új alkotmány. - Azután visszatérhetünk a határon túli magyarok anyaországi választási jogának problémaköréhez – tette hozzá Orbán Viktor. A Bugár Béla vezette Hídról igy vélekedett: - Eddig a szlovák pártokkal a kölcsönös tisztelet alapján működtünk együtt, az etnikai alapon szerveződött Magyar Koalíció Pártjával pedig a nemzeti hovatartozás is összeköt bennünket. Az úgynevezett vegyes pártokhoz, mint például a Hídhoz pedig megtaláljuk a megfelelő formát a kapcsolatok felvételére –válaszolta.

A magyar miniszterelnök szerint véget kell vetni annak a provinciális gyakorlatnak, amely szerint mindig azt mérlegeljük, hogy édes istenem, mit szólnak majd külföldön. - Minden ország, esetünkben a felnőtté vált magyar nemzet felnőtt kormányának a joga eldönteni, hogy milyen legyen a bankadó, a nyugdíjrendszer és a gazdasági modell. Mire vendéglátója megjegyezte, hogy hosszú távon a sikert és eredményeket csak felelősségteljes, nem pedig populista eszközökkel lehet elérni.

A sajtótájékoztatón Orbán Viktor részletesen ismertette a magyar soros uniós elnökség prioritásait, amely közül kiemelt helyet kap a romastratégia kimunkálása, az uniós alapszerződés módosítása, Horvátország uniós tagságának elősegítése, Románia és Bulgária belépése a schengeni övezetbe, továbbá a Szerbiával zajló csatlakozási tárgyalások felgyorsítása.

A magyar kormányfő hivatalos pozsonyi tárgyalásai előtt munkabéden találkozott a Magyar Koalíció Pártjának vezetőivel. -Orbán Viktor tájékoztatott bennünket a soros magyar uniós elnökség prioritásairól, azután pedig a módosított szlovákiai államnyelvtörvényről, a kisebbségiek hivatali nyelvhasználatáról, a határokon átívelő regionális együttműködésről, valamint a kettős magyar állampolgársággal szembeni, a Fico-kabinet regnálása idején elfogadott ellenjogszabályról fejtettük ki véleményünket, amelynek az igért enyhítése a koalíciós ellentétek miatt késik– választolta érdeklődésünkre Berényi József pártelnök. Aki arra a kérdésünkre, vajon tolmácsolták-e a magyar miniszterelnöknek a budapesti médiatörvénnyel, valamint a nyugdíjrendszer átalakításával kapcsolatos szlovákiai aggodalmakat, ezt felelte: -Mi a saját gondjainkkal vagyunk elfoglalva. Orbán Viktor a Bugár Béla vezette Híd képviselőivel nem találkozott.

Iveta Radicova és Orbán Viktor megbeszélésük előtt
Slovakia's Prime Minister Iveta Radicova (L) gestures towards her Hungarian counterpart Viktor Orban before their meeting at the Slovak government building in Bratislava December 14, 2010. REUTERS/Radovan Stoklasa (SLOVAKIA - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.