'Orbán erkölcsileg elbukott, le kellene mondania'

A The Huffington Post amerikai internetes híroldal blogján Christopher Atamian örmény származású író, rendező és producer a baltás gyilkos kiadatása kapcsán fejtegeti, miért is kellene azonnal lemondania Orbán Viktor miniszterelnöknek.

A szerző Gulyásdiplomácia: Miért kellene lemondania Orbán Viktornak című bejegyzése elején felidézi az elmúlt pár hét eseményeit. Eszerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök személyes parancsára adták át augusztus 31-én Azerbajdzsánnak Ramil Safarovot, aki 2004-ben álmában, egy baltával ölte meg Gurgen Margariant, akivel együtt vett részt a NATO békepartnerségi programján.

Atamian megemlíti, Orbán először azt állította, azért adták át Safarovot az azerieknek, mert azt hitték, büntetésének hátralévő részét otthon le fogja tölteni. A miniszterelnök később azt is bevallotta: figyelmeztették, hogy ha a gyilkost kiadja Azerbajdzsánnak, Safarov kegyelmet kap, Ilham Aliyev elnök brutális, diktatórikus rezsime pedig hősként fogja ünnepelni. Az örmény író hangsúlyozza, Aliyev az örményeket ez idáig csak aljas szavakkal illette, és folyamatosan azzal fenyegetőzött, hogy elpusztítja Örményországot.

A szerző szerint ezután nem meglepő, hogy Safarovot otthon nemzeti hősként ünnepelték. A gyilkosnak adott kegyelem közvetlen provokáció Örményország számára, így visszavetette a békefolyamatokat a Kaukázusban. Ráadásul félő, hogy kiújul a katonai konfliktus az örmények és az azeriek között. Atamian szerint Margarian meggyilkolása barbár tett volt, gyűlöletből elkövetett bűncselekmény, és mint ilyen, a történelem szemétládájába való.

A szerző felelevenítette Hrant Dink újságíró és a katonai szolgálatát teljesítő örmény-török Sevag Sahin Balikci pár évvel ezelőtti törökországi meggyilkolását. Szerinte az azeri és török tankönyvekben és médiában terjesztett örmények elleni utálat az etnikai és vallási gyűlölet lángját szítja.

Szerinte az Egyesült Államoknak, az ENSZ-nek, a nemzetközi szervezeteknek és kormányoknak nyomást kellene gyakorolniuk Azerbajdzsánra, hogy tartsa tiszteletben Magyarországnak tett ígéretét, és Safarovot élete hátralévő részében küldjék vissza oda, ahová való, egy börtöncellába. Orbán Viktor miniszterelnök talán beígért kölcsön vagy olcsó olaj fejében cselekedett, de végre meg kellene értenie tettének és erkölcsi bukásának súlyos következményeit, és azonnal le kellene mondania.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.