Orbán a példakép a román euroszkeptikusok előtt

Orbán Viktort tekinti példaképének a román parlament felsőházának liberális elnöke.

Crin Antonescu elvileg a kormányzó Szociálliberális Unió (USL) államfőjelöltje lesz a jövőre esedékes romániai elnökválasztáson, de egyre hangsúlyosabb euroszkepticizmusa miatt Victor Ponta kormányfő szociáldemokratái komolyan fontolgatják, hogy kihátrálhatnak mögüle.

A kétharmados többséggel kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) liberális társelnöke a Digi24 hírtelevíziónak adott interjújában példaértékűnek nevezte, hogy a magyar miniszterelnök állta a sarat az Európai Bizottsággal szemben a negyedik alkotmánymódosítás kapcsán. A műsorvezető kérdésére, hogy példaképének tekinti-e a magyar miniszterelnököt, Antonescu azt mondta, bizonyos értelemben igen. Azt mondta, nem ért egyet a sajtószabadság korlátozására tett Fidesz-kísérletekkel, majd elismeréssel szólt arról, hogy „Orbán Viktor nem fél használni a kétharmados többséget”, az Európai Bizottsággal szemben pedig „kiáll az igazáért”, sőt „egy tízmilliós ország miniszterelnökeként ellentámadásba lendült”. Egyértelműen koalíciós partnerére, Victor Ponta kormányfőre utalva rámutatott: Orbán nem olyan félénk, mint egyesek.

Hozzátette: szeretné, ha a Magyarországnál kétszer népesebb Romániának „kétszer erősebb miniszterelnöke lenne”. Victor Ponta többször kikérte magának, hogy összehasonlítsák a magyar miniszterelnökkel. A legutóbbi ilyen nyilatkozata után, a múlt hónapban Győri Enikő uniós ügyekért felelős államtitkár kérette hivatalába a román nagykövetet.

Antonescu az utóbbi időben már nyíltan bírálta koalíciós partnerét, amiért szerinte túlságosan engedékeny az Európai Bizottsággal szemben. A liberálisok főleg azt kifogásolják, hogy Brüsszel nyomására Ponta még az „ősellenség” Traian Basescu államfővel is hajlandó együttműködni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.