Orbán 'tömve van hazugságokkal'

Az emberi jogokért felelős pozsonyi miniszterelnök-helyettes Szlovákia elleni politikai agressziónak minősítette Orbán Viktor beszédét a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) egy héttel ezelőtti rimaszombati kongresszusán.

"A felszólalás politikai agresszió volt Szlovákia ellen, a szlovák értékek ellen, az európai értékek ellen" - jelentette ki Dusan Caplovic a pozsonyi TV Joj kereskedelmi televízió péntek éjjeli De Facto című vitaműsorában. Caplovic vitapartnere Csáky Pál, az MKP elnöke volt.

Orbán Viktor az MKP kongresszusának vendégeként élesen bírálta a szlovák nyelvtörvényt, s megjegyezte: ahogy a nyugat-európai kisebbségeknek, úgy a szlovákiai magyaroknak is joguk van az autonómiára. Beszédében egy ízben a Felvidék kifejezést is használta, amit a szlovák politikusok sértőnek tartanak.

A kormányfőhelyettes a Fidesz elnökének "mentségére" megjegyezte: részben felmenti őt az, hogy "tömve van hazugságokkal, amelyeket az MKP-tól, s különösen Csáky úrtól és Duray úrtól kap".

"Az alakuló szlovák demokrácia utóbbi húsz éve alatt senki sem hazudott annyit, amennyit az utóbbi időben Csáky Pál és Duray Miklós hazudnak Európa-szerte" - szögezte le Caplovic. (Duray az MKP stratégiai alelnöke.)

Csáky a támadásokat határozottan visszautasította. "Ha valaki nem mond igazat, ha valaki eltorzította a szlovákiai közéletet, akkor az a mai kormánykoalíció" - szögezte le a magyar politikus. Majd hozzátette: "Az államnyelvtörvény a Szlovák Köztársaság szégyene, Európa szégyene."

Az MKP elnöke ugyanakkor értelmetlennek minősítette azt az állítást, hogy személyesen befolyásolni tudná az európai közvéleményt.

Caplovic hazugsággal vádolta Csákyt, s az állította, hogy az MKP manipulálja a szlovákiai magyarokat. Az éles szópárbaj ellenére a vita végén egyik politikus sem zárta ki, hogy pártjaik - az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) és az MKP - a jövő évi választás után esetleg együttműködhetnének. Egyetértettek abban, hogy a kérdést a választók fogják eldönteni.

Orbán Viktor Csáky Pállal (középen) a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja kongresszusán
Rimaszombat, 2009. október 17. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke (j) részt vesz a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) programalkotó kongresszusán, a rimaszombati Városi Művelődési Központban. Balra, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke, a Fidesz parlamenti frakcióvezető-helyettese (b) és Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) elnöke (b2). MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.