Orbán a Wall Street Journalnak: optimista vagyok

A miniszterelnök optimistán nyilatkozik a The Wall Street Journalnak a Nemzetközi Valutaalappal való gyors megegyezés lehetőségéről, és késznek mutatkozik rá, hogy engedjen a jegybank függetlenségét illetően.

"Minden ügyet tisztáztunk. Vannak még (ugyanakkor) egyes nézeteltérések. De nagyon optimista hangulatban vagyok. Úgy gondolom, nagyon közel járunk céljainkhoz" – így értékelte Orbán Viktor a José Manuel Barroso európai bizottsági elnökkel folytatott tárgyalásait abban az interjúban, amelyet a The Wall Street Journal internetes kiadása közölt. – Február végére megbirkózunk azzal, amiben megegyeztünk. Hajlandóak vagyunk bármely pont elfogadására, ami biztosítja a központi bank függetlenségét. Technikai kérdésekben vannak nézetkülönbségeink, nem alapértékekben – mondja Orbán, aki ugyanakkor nem érti, miért tartja az EU a jegybank függetlensége elleni támadásnak, ha az átlagfizetés tízszeresében maximálják a közalkalmazottak (köztük Simor András MNB-elnök – a szerk. megj.) fizetését.

Orbán szavai szerint nincsenek "vörös vonalak", vagyis olyan kérdés, amit ne lehetne bolygatni az IMF-EU-tárgyalásokon, legfeljebb "stratégiai ügyeket nem lehet feladni". Mint mondja, "politikai pályám legnagyobb szellemi kihívásával szembesülök", de leszögezi, jó úton jár gazdaságpolitikájával. Ugyan Magyarország egy-két évig az IMF nélkül is tudja magát finanszírozni a piacokról, de – állítja Orbán – "a kilencszázalékos kötvényhozam túl drága, így sebezhetőek vagyunk."

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Orbán Viktor úton a tárgyalóterem felé a magyar kormányfő január végi brüsszeli látogatásán. Nem volt meggyőző
Brüsszel, 2012. január 24. José Manuel BARROSO, az Európai Bizottság portugál elnöke (j) üdvözli ORBÁN Viktor magyar miniszterelnököt az EU-bizottság brüsszeli székházában. (MTI/EPA/Julien Warnand)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.