Orbán: Meghívtak, azután megvádoltak

A magyar kormányfő a londoni Chatham House-ban tartott előadást, mielőtt brit kollégája, David Cameron fogadta volna. Nem a Jobbik tizenhat százaléka érdekli, hanem a fennmaradó nyolcvannégy, és tudja, miért támadják Magyarországot a rezsicsökkentés miatt.

Zsúfolásig megtelt a londoni Királyi Külügyi Intézet, a Chatham House nagyterme szerda délelőtt, ahol Orbán Viktor tartott angol nyelven előadást. A kétszáz politikusból, diplomatából és újságíróból álló közönség nagy tapssal jutalmazta a beszédet, melynek központi témája az volt, milyen szerepet játszanak a hagyományos értékek Európa jövőjében. Beszédét Magyarország rövid jellemzésével kezdte, majd saját, a földalatti mozgalomtól a kétharmados kormányzásig terjedő pályafutását vázolta fel. Ezután tért a tárgyra, melyet azzal kezdett, hogy leszögezte: a globális válságot „nem problémaként, hanem az ország megújítását, mély, strukturális átalakítások végrehajtását lehetővé tevő alkalomnak” kell tekinteni.

Orbán szerint az Európai Unió „mára elbizonytalanodott, nem rendelkezik világos jövőképpel”. Szólt arról, hogy nem lehet tovább erőn fölül költeni: minden nagy rendszer átszervezésre szorul, de még a családoknak is meg kell újítaniuk életstratégiájukat. Kiállt amellett, hogy el kell fogadni az unión belül az országok sokféleségét – innen már csak egy lépés a nemzetállamok létezésének tudomásul vétele. Megemlítette, hogy többször is felszólalt az Európai Parlamentben, ahová „meghívták, hogy azután megvádolják valamivel”, és ahol „nyílt vörös és zöld támadás folyik a család intézménye, a vallás és a nemzet ellen.”

További, Európa továbblépését elősegítő értékként említette a munkát és a teljesítményre épülő társadalmat, ellentétben a szocialista kormányzás alatt megszokott állapottal, amikor több volt az „inaktív”, mint a dolgozó ember. Egy kérdésre válaszolva „radikális nacionalista” szervezetnek nevezte a Jobbikot. A kormányfő szerint a magyar történelemben tipikusan a Jobbik által képviselt 16-17 százalék a radikális erők aránya, ám számára a „fennmaradó 84 százalék az érdekes”. Ám nem támogatja a radikális pártok nemzetközi síkon történő kezelését, szerint a problémával az egyes országok alkotmányos rendjének kell megküzdenie.

A magyar miniszterelnök kifogásolta az Európai Unióban tapasztalható és különösen válságos időkben alkalmatlan intézményes vezetést, szerinte a helyes út az intézményes és a személyes irányítás egyensúlya lenne. Orbán sajnálkozásának adott hangot a gyenge magyarországi ellenzék miatt, mert úgy véli, az erős ellenfelek hiánya árt a demokráciának. Ha ez a jelenség „kedvez is a populistáknak”, maga „előnyben részesíti és bátorítja a nyílt vitát”.

Orbánt szerda délután a Downing Street 10.-ben fogadta David Cameron brit miniszterelnök. Sajtótájékoztatójuk szerint a két politikus egyetértett abban, hogy a EU-intézmények reformra szorulnak, de – írja az MTI – Orbán arról is beszélt, hogy érti, miért érte támadás Magyarországot brüsszeli részről a rezsicsökkentés miatt. Szerinte azért, mert vannak nagy nemzetközi cégek, amelyeknek a rezsicsökkentés a profitjuk csökkenésével jár, így ők „minden követ megmozgatnak mindenhol”.

David Cameron és  Orbán Viktor Londonban
London, 2013. október 9. David Cameron brit miniszterelnök (b) fogadja Orbán Viktor magyar kormányfőt a londoni miniszterelnöki rezidencia előtt 2013. október 9-én. (MTI/AP/Alastair Grant)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.