Orbán "elintézte": vízum nélkül utazhatunk Törökországba

Törökország megszünteti a magyar állampolgárok vízumkötelezettségét – jelentette be Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök az Orbán Viktor magyar kormányfővel folytatott megbeszélés után tartott szerdai sajtótájékoztatón, Ankarában.

Orbán Viktor megköszönte a török kabinet lépését, és jelezte, bár Magyarországnak kötelező tiszteletben tartania a schengeni vízumszabályokat, azon belül a lehető legnagyobb kedvezményt adta meg a török üzletembereknek, sportolóknak és művészeknek. Így az összes uniós tagállam közül Magyarországon van a legkedvezőbb vízumelbírálása Törökországnak - közölte.

A magyar kormányfő egyúttal megismételte, hogy Magyarország támogatja a török EU-integrációt, sőt a magyar kormány szerint az Európai Uniónak már Ankara uniós tagsága előtt meg kellene adnia Törökország állampolgárai számára a vízummentes beutazás lehetőségét. Értékelése szerint ez nem ajándék volna a közösség részéről, hanem a törökök gazdasági munkájának elismerése.

Felhívta a figyelmet arra, nemcsak Törökországnak érdeke, hogy csatlakozzon az EU-hoz, hanem az uniónak is egyre sürgetőbb érdeke a török integráció. Orbán Viktor ugyanis nem hiszi, hogy a további bővítés, a török gazdaság "befogadása" nélkül sikerülne megfordítani az EU-ban a jelenlegi gazdasági tendenciákat.

Törökország mára gazdasági nagyhatalommá vált - jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint a törökök elmúlt években mutatott teljesítménye azt üzeni Magyarországnak, hogy nemzeti összefogást kell építeni, és nagy célokat kell kitűzni az országnak maga elé a sikerhez.

Az a tény pedig, hogy Törökország a válság idején ért el fantasztikus fejlődést, azt az üzenetet hordozza a magyaroknak, hogy a legjobb út mindig a saját út - tette hozzá.

Orbán Viktor végül bejelentette, hogy a magyar állam 150 ösztöndíjat ajánlott fel török diákoknak.

A keleti nyitás politikáját firtató kérdésre a kormányfő azt válaszolta: a stratégia sikeresnek nyilvánítható, hiszen a Magyarországtól keletre lévő, a világpolitikában és a világgazdaságban jelentős szerepet játszó államok mindegyikével sikerült jelentősen javítani a magyar politikai-gazdasági pozíciókat.

Recep Tayyip Erdogan a tájékoztatón a vízumkényszer eltörlése mellett megerősítette, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom jelenleg kétmilliárd dolláros értékét ötmilliárd dollárra szeretnék növelni. Sürgette egyúttal a gazdasági kapcsolatok sokszínűbbé tételét, kiterjesztését, majd köszönetet mondott a török EU-csatlakozás érdekében nyújtott magyar támogatásért.

A török miniszterelnök hangsúlyozta azt is, hogy meggyőződése szerint a visegrádi együttműködés országai - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - lehetnek az egyik legfontosabb partnerei Törökországnak.

Erdogan jelezte, hogy a magyar küldöttség törökországi látogatása alatt csaknem 30 egyezményt írtak alá a két ország képviselői.

A sajtótájékoztató előtt a két kormány jelenlévő tagjainak részvételével megtartotta alakuló ülését a magyar-török stratégiai együttműködési tanács. A testület létrehozásáról szóló nyilatkozatot a kormányfők szignálták. Erdogan szerint a tanács minőségi váltást hozhat a kapcsolatokban.

Ezt követően a két ország kormánytagjai és más képviselői számos megállapodást kötöttek. Ezek között voltak környezetvédelmi, energetikai, biztonsági, kulturális, oktatási, erdészeti, vízügyi és vasúti együttműködési megállapodások, valamint kamarai, továbbá a török üzletemberek vízumszerzését könnyítő egyezmények.

Az esemény részeként együttműködési megállapodás született a magyar Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a TRT, a török közszolgálati rádió és televízió között. Magyar részről a dokumentumot Szabó László Zsolt, az MTVA megbízott vezérigazgatója szignálta.

Együttműködési megállapodást írt alá az MTVA, az MTI és a török Anadolu hírügynökség is. A dokumentumot magyar oldalról Szabó László Zsolt és Gazsó L. Ferenc, az MTI vezérigazgatója látta el kézjegyével.

A törökországi látogatását szerda este záró Orbán Viktort a nap folyamán Ankarában fogadta Abdullah Gül köztársasági elnök és Cemil Cicek nemzetgyűlési elnök is.

Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan Ankarában 2013. december 18-án
Ankara, 2013. december 18. Orbán Viktor magyar miniszterelnök (b) és török partnere, Recep Tayyip Erdogan kezet fog, miután megállapodást írtak alá Ankarában 2013. december 18-án.(MTI/AP/Burhan Ozbilici)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.