Orbán tiszteli, Brüsszel szerint a legrosszabb úton jár, ki az?

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke szombaton nyilatkozatban tiltakozott két vezető azeri jogvédő aktivista, Leyla Yunus, illetve férje, Arif Yunus súlyos börtönbüntetése ellen, és azonnali szabadon bocsátásukat követelte.
Schulz felhívta a figyelmet arra, hogy nemzetközi megfigyelők szerint a büntetőeljárás lefolytatása tisztességtelen volt, és hogy a verdikt teljes mértékben figyelmen kívül hagyja az elítéltek sürgős orvosi ellátást igénylő egészségi állapotát.

Leyla Yunust, az Intézet a Békéért és a Demokráciáért nevű, bakui központú jogvédő szervezet vezetőjét 2014 júliusa óta tartották őrizetben felforgató tevékenység, Örményország javára való kémkedés és adóelkerülés vádjával. Rá nyolc és fél évi, férjére hét évi szabadságvesztés büntetést szabtak ki.

„Ez a per és ítélet sajnálatos módon csupán egy az azeri civil társadalom elleni fellépések felháborító sorában” – állapította meg az EP-elnök. Emlékeztetett Rasim Aliyev újságíró nemrégiben történt meggyilkolására, valamint a Khadija Ismayilova oknyomozó újságírónő ellen indított büntető eljárásokra. „Azerbajdzsán az EU fontos partnere a keleti partnerségi program keretében, és hatóságainak eleget kell tenniük az emberi jogokkal és demokráciával kapcsolatos partnerségi kötelezettségvállalásaiknak” – hangsúlyozta Martin Schulz, aki szerint Azerbajdzsán vezetése jelenleg „a lehető legrosszabb úton jár a modern, pluralista állam fejlesztését illetően”. (Arról az Azerbajdzsánról van szó, amelyet Orbán Viktor magyar miniszterelnök a saját bevallása szerint nagy tisztelettel emlegetne az elnökével, Ilham Aliyevvel együtt.)

A Yunus házaspár elítélése ellen tiltakozott a New York-i központú Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.